Kdy používat SQL a kdy NoSQL databáze?
Zajímalo mě, jak to vlastně je s výběrem mezi SQL a NoSQL databázemi. Slyšel jsem, že SQL databáze jsou super pro strukturovaná data a že mají skvělou podporu pro dotazy. Na druhou stranu, NoSQL databáze prý fungují lépe s nestrukturovanými daty a jsou rychlejší při škálování. Ale co když mám projekt, který začíná jako malý web, ale chci, aby mohl růst? Jak to ovlivňuje rozhodnutí mezi těmito dvěma typy databází? Kdy je lepší použít relační databázi a kdy se obrátit na NoSQL? Jaké konkrétní situace nebo příklady byste doporučili, abych si mohl udělat představu? Co třeba výkon? Je opravdu pravda, že NoSQL zvládne mnohem více datových operací za sekundu než SQL? A jak je to s transakčními operacemi? Co když potřebuji zaručit, že se všechny změny provedou najednou? To pak vypadá, že bych měl zůstat u SQL, ale přitom se občas mluví o tom, jak jsou NoSQL databáze flexibilní a snadno se přizpůsobují novým požadavkům. Tohle všechno mě dost mate. Můžete mi prosím objasnit, jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru mezi SQL a NoSQL? Jak taky ovlivňuje volba databáze architekturu mé aplikace? Díky moc za pomoc!