Co udělat jako první při selhání serveru, pokud potřebuji obnovit data?
Když se mi stane, že server přestane fungovat a já vím, že musím obnovit důležitá data, co bych měl vlastně udělat jako první? Představte si tu paniku, když se pokoušíte přistupovat k serveru a on prostě neodpovídá. Mám na mysli situace jako když vypadne elektrický proud, nebo dojde k nějaké havárii s hardwarem, což je dost časté. Jaký by měl být první krok? Mám hned přihodit backup disk a pokusit se obnovit data z něj? Nebo je lepší nejprve zjistit příčinu selhání, než začnu s obnovačním procesem? Co když je problém s RAID polem? Mám se snažit opravit server sám nebo zavolat odborníka? A co důležitější, jak mohu zajistit, aby se tohle nestalo znovu v budoucnu? Kdybych měl mít nějaký plán obnovy dat pro tyhle situace, co by měl obsahovat? Jaké nástroje nebo metody doporučujete pro rychlé zotavení a prevenci ztráty dat? Také mě zajímá, jestli existují nějaké konkrétní kroky nebo osvědčené postupy, které bych měl dodržovat při takovém selhání. Vím, že existuje spousta informací o zálohování a obnově dat, ale kdybych měl mít jen jeden zásadní tip pro první krok v případě selhání serveru, co by to bylo?