Serverovny.cz/Fórum/Jak zálohovat důležitá data, aby se předešlo selhání serveru?

Jak zálohovat důležitá data, aby se předešlo selhání serveru?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně zálohování dat na serverech. V poslední době jsem četl hodně o tom, jak důležité je mít zálohy, zvlášť když se může stát cokoliv, co by mohlo způsobit ztrátu dat. Měsíčně u mě na serveru probíhá několik projektů a vím, že selhání hardware může přijít kdykoliv, ať už je to kvůli přehřátí nebo nějaké náhodné chybě. Takže by mě zajímalo, jaký je nejlepší způsob, jak zálohovat důležitá data? Jaké metody jsou nejefektivnější a co všechno bych měl vzít v úvahu? Zvažoval jsem cloudové řešení, ale nejsem si jistý, jestli je to pro mě to pravé. Zároveň jsem slyšel něco o externích discích nebo NAS (Network Attached Storage). Měli byste tipy na konkrétní software nebo služby pro zálohování, které se osvědčily? A jak často bych měl provádět tyto zálohy? Je lepší mít několik různých záloh na různých místech nebo stačí jedna spolehlivá? Děkuji za každou radu!

149 slov
1.5 minut čtení
11. 2. 2024
Vlastimil Dvořáček

Zálohování dat je fakt klíčový. Určitě bych doporučil mít několik záloh a ne spoléhat se jen na jeden způsob. Cloud je super, protože k datům dostaneš přístup odkudkoliv a je to bezpečné, ale můžeš zkusit i NAS, což je fajn pro lokální uchování. Externí disky jsou taky dobrý, hlavně když je pravidelně připojuješ a zálohuješ na ně. Můj tip je mít minimálně 3 kopie - jednu na serveru, jednu na externím disku a jednu v cloudu. Frekvence zálohování závisí na tom, jak moc často se ti data mění, ale ideálně aspoň jednou týdně nebo častěji, pokud děláš hodně změn. Ať už používáš nějaký software jako Acronis nebo třeba rsync pro Linux, hlavně abys měl zálohy automatizované, aby ses nemusel bát zapomenout. Když budeš mít různé zálohy na různých místech, tak budeš v pohodě i v případě selhání hardware nebo útoku ransomware. Hlavně nezapomínej testovat, jestli se ti ty zálohy vůbec dají obnovit.

152 slov
1.5 minut čtení
6. 12. 2024
Tereza Dvořáková

Zálohování dat je fakt klíčová věc, to je jasný. Mám pár tipů, co se osvědčily. Určitě zvaž cloud – je to praktický, můžeš mít data dostupný odkudkoliv a většina služeb jako Google Drive nebo Dropbox je spolehlivá. Pokud chceš něco fyzického, tak externí disky jsou dobrej nápad, ale nezapomeň na zálohy na různých místech. NASko je taky super, pokud máš víc zařízení a chceš mít data centralizovaně. Co se týče software, tak třeba Acronis nebo EaseUS ti pomůžou s automatizací záloh. Zálohy bys měl dělat alespoň jednou týdně, nebo častěji podle toho, jak často měníš data. A fakt se neboj mít víc kopií – jedna na místě, druhá někde v cloudu nebo u kamaráda. Lepší víc záloh než jednou litovat.

120 slov
1.2 minut čtení
20. 2. 2024
Jindřiška Veselá

Zálohování dat je fakt důležitý, to víme všichni. Určitě bys měl mít víc než jednu kopii dat, takže doporučuju kombinaci cloudového řešení a externího disku nebo NAS. Cloud je skvělý pro přístup odkudkoliv a většinou ti nabízejí automatické zálohování, což je super. Ale nezapomeň na fyzickou zálohu – disk můžeš uložit někde jinde, třeba doma nebo u někoho známýho. Co se týká softwaru, zkus Acronis nebo EaseUS Todo Backup, oba jsou dost populární a snadno se používají. Zálohy bys měl dělat pravidelně – ideálně jednou týdně, ale záleží na tom, jak moc často se ti data mění. Hlavně si dej pozor na to, aby jsi testoval obnovu dat, abys věděl, že to fakt funguje. Víc záloh na různých místech je lepší než jedna, to se vyplatí.

126 slov
1.3 minut čtení
17. 3. 2024
Simona Rozsypalová
Serverovny.cz/Články/Zálohování dat
Obnova dat po selhání serveru: Jak postupovat a co mít připravenéPraktický návod pro správce serverů, jak úspěšně obnovit ztracená data po havárii, včetně tipů na prevenci a klíčových kroků pro obnovu.
1000 slov
10 minut čtení
3. 9. 2021
Bc. Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky