Jak zvýšit výkon Linux serveru pro webovou aplikaci?
Mám na starosti Linux server, na kterém běží naše webová aplikace a poslední dobou se mi zdá, že výkon není zrovna ideální. Občas to vypadá, jako by server nestíhal, načítání stránek je pomalé a uživatelé si stěžují. Zkoušel jsem některé základní věci jako optimalizaci databáze a vymazání cache, ale to moc nepomohlo. Chtěl bych se zeptat, jaké další kroky mohu podniknout pro zlepšení výkonu? Mohli byste mi doporučit nějaké konkrétní nastavení na Linuxu, aby se zrychlila odezva serveru? Třeba co se týče konfigurace webového serveru, jako je Apache nebo Nginx? A co třeba optimalizace PHP nebo dalších služeb běžících na serveru? Jaké jsou nejlepší praktiky pro monitorování výkonu a co bych měl sledovat? Dále by mě zajímalo, jestli má smysl přidávat více RAM nebo měnit hardware, nebo jestli je to spíš otázka softwarových úprav. Jaké nástroje mohu použít k analýze a diagnostice problémů s výkonem? Rád bych slyšel názory od někoho zkušenějšího, protože se v tom začínám ztrácet a nevím, co všechno mám udělat pro zlepšení. Děkuji za všechny tipy a rady!