Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když mi server při zátěži začne lagovat?

Co dělat, když mi server při zátěži začne lagovat?

Mám takový problém se svým serverem, který se občas začne chovat velmi podivně, hlavně když je na něm větší zátěž. Například, když mám spuštěné více aplikací najednou nebo když se na server připojuje víc uživatelů, tak začíná lagovat. Vše se zpomaluje, občas se připojení úplně přeruší a to je pro mě opravdu frustrující. Zkoušel jsem různé věci, jako restartovat server nebo optimalizovat některé skripty, ale moc to nepomohlo. Nechci kupovat nový hardware, protože teď nemám peníze, a navíc nevím, jestli by to vyřešilo můj problém. Myslím si, že možná něco dělám špatně ohledně nastavení serveru nebo jeho konfigurace. Může mi někdo poradit na co se zaměřit? Jaké jsou nejlepší praktiky pro zátěžové testy a jak optimalizovat výkon serveru? Jak identifikovat bottlenecky? Co byste doporučili pro sledování výkonu v reálném čase? Děkuji všem za rady.

134 slov
1.3 minut čtení
4. 2. 2024
Oldřich Blažek

Když ti server laguje, když je na něm víc lidí nebo aplikací, tak to může bejt způsobený hromadou různých věcí. Zkus zkontrolovat využití CPU a RAM, jestli nemáš někde nějaký bottleneck. Můžeš použít nástroje jako htop nebo top, abys viděl, co ti žere zdroje. Taky se podívej na disk, jestli nemáš nějaký pomalý I/O operace.

Optimalizace skriptů je fajn, ale nezapomeň na nastavení serveru. Například, pokud používáš webový server jako Apache nebo Nginx, zkontroluj konfiguraci a zkus zapnout caching. Místo MySQL můžeš zkusit MariaDB nebo PostgreSQL, jsou to rychlejší alternativy.

Zátěžový test můžeš udělat s nástrojem jako JMeter nebo Locust. Sleduj síťový provoz a latenci, aby ses ujistil, že ti nic nepřetěžuje linku. Sledování výkonu v reálném čase můžeš udělat s Grafana nebo Prometheus.

Než půjdeš do nového hardwaru, mrkni se na tyhle věci a možná najdeš nějaký způsob, jak to optimalizovat.

139 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeněk Bečka

Pokud ti server laguje při zátěži, prvně se podívej na využití CPU a RAM. Může to být, že máš málo paměti nebo procesor je přetížený. Zkus použít nástroje jako htop nebo top pro sledování výkonu v reálném čase. Taky se koukni na diskovou aktivitu, možná tam jsou nějaké bottlenecky – pomalé I/O může být problém.

Zoptimalizuj běžící aplikace, podívej se, jestli něco neplýtvá zdroji. Když máš možnost, omez počet procesů nebo uživatelů, co se připojují najednou. Můžeš také zkusit caching – třeba Redis nebo Memcached, pokud to podporují tvé aplikace. Další tip je zkontrolovat nastavení webového serveru (Apache/Nginx) a databáze (MySQL/PostgreSQL), jestli nemáš zapnuté vše, co nepotřebuješ.

Co se týče zátěžových testů, zkus tools jako JMeter nebo Locust, ty ti pomůžou zjistit, jak moc tvůj server zvládne. A nezapomeň pravidelně monitorovat logy, někdy tam najdeš chyby, co by mohly pomoci identifikovat problém.

143 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Daniel Horálek
Serverovny.cz/Články/Linux servery
Jak optimalizovat výkon Linux serveru pro náročné aplikaceV tomto článku se dozvíte, jak efektivně optimalizovat výkon vašeho Linux serveru pro náročné aplikace. Od základních nastavení až po pokročilé techni...
1000 slov
10 minut čtení
14. 9. 2023
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky