Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když Windows server padá pod tlakem?

Co dělat, když Windows server padá pod tlakem?

Mám problém se svým Windows serverem, který se mi zdá, že často padá, když na něj zatěžuji víc, než je asi běžné. Vždy, když se pokusím spustit nějakou náročnější aplikaci nebo když na serveru běží více procesů najednou, tak se systém začne chovat podivně. Někdy se dokonce úplně zastaví a musím ho restartovat, což je dost frustrující. Zajímalo by mě, co všechno může být příčinou takového chování. Mám podezření, že to může souviset s výkonem hardwaru nebo nějakými nastaveními v systému. Je možné, že by to mohlo být i nedostatečné množství RAM nebo zatížení CPU? Zkoušel jsem upravit některé věci v nastavení, ale neviděl jsem žádné zlepšení. Jaké kroky bych měl podniknout, aby se tyto problémy vyřešily? Existují nějaké specifické nástroje pro diagnostiku výkonnosti Windows serverů? Mám se podívat na logy systému nebo události? Jaké jsou tipy pro optimalizaci výkonu serveru tak, abych předešel jeho častým pádům? Hrozně bych ocenil jakékoli rady nebo zkušenosti, které by mi mohly pomoct vyřešit tento problém.

162 slov
1.6 minut čtení
6. 6. 2022
Marek Hlávka

Zní to, jako bys měl problém s výkonem serveru. První věc, co bych zkontroloval, je RAM. Když máš na serveru nedostatek paměti, tak se začne swapovat na disk, což zpomalí všechno. Zkus monitorovat využití paměti a CPU pomocí Správce úloh nebo Resource Monitoru. Pokud vidíš, že ti to lítá k 90-100%, tak bys měl uvažovat o přidání RAM.

Také se podívej do Event Vieweru na chyby a varování, můžeš tam najít důvod pádů – třeba nějaké aplikace spadly nebo je tam chyba hardware. Pokud máš SSD, utáhneš to líp než na HDD.

Optimalizace systému taky pomůže – zakázat nepotřebné služby a aplikace, co se spouští při startu. Můžeš zkusit i nástroje jako Performance Monitor, abys viděl, co přesně ti ten výkon žere. Někdy to může být i špatný ovladač nebo konflikt aplikací. Pokud jsi už všechno zkontroloval a nic nepomohlo, možná je čas na upgrade hardwaru nebo reinstalaci systému.

149 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Marie Pospíšilová

Když ti server padá pod tlakem, asi to bude o výkonu. Zkontroluj, kolik RAM máš. Jestli málo, tak to fakt může způsobovat pád, zvlášť při víc procesech najednou. Zkus třeba "Task Manager" a podívej se, jak je na tom CPU a paměť. Můžeš taky sledovat "Resource Monitor" pro lepší přehled.

Fakt důležitý jsou logy - podívej se do "Event Viewer", jestli tam nejsou nějaký chybový hlášky, co by ti mohly napovědět.

Pokud máš SSD, tak ta rychlost by měla být v pohodě, ale jestli je to HDD, tak tam může bejt problém s I/O operacema. Někdy stačí i optimalizace aplikací nebo aktualizace ovladačů a systému.

Taky zvaž, jestli nemáš na serveru víc procesů, který bys mohl přesunout jinam nebo zoptimalizovat nastavení. Možná i nějaký performance tuning by pomohl. Když to nepomůže, tak bych zvažoval upgrade RAM nebo CPU. Drž se a snad to vyřešíš!

144 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Tereza Volfová
Serverovny.cz/Články/Windows servery
Optimalizace výkonu Windows serverů v prostředí s vysokým zatíženímNávod, jak zvýšit efektivitu a výkon Windows serverů při práci v náročných podmínkách, s důrazem na praktické tipy a techniky.
1000 slov
10 minut čtení
22. 2. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky