Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu zabezpečit svůj Windows server před viry?

Jak mohu zabezpečit svůj Windows server před viry?

Zdravím všechny, mám pár otázek ohledně zabezpečení mého Windows serveru. V poslední době jsem se dostal do situace, kdy mám obavy z virů a různých hrozeb, které by mohly ohrozit moje data a provoz serveru. Mám pocit, že je to téma, kterému bych měl věnovat více pozornosti, ale nevím úplně, kde začít. Jaké základní kroky bych měl podniknout pro ochranu svého serveru? Myslíte si, že je dobré mít nainstalovaný antivirus? Který je podle vás nejlepší pro Windows server? Slyšel jsem o různých typech firewallů a jejich nastavení, ale nejsem si jistý, jak to všechno správně konfigurovat. Je nutné aktualizovat software a operační systém pravidelně? Jak často by to mělo být? A co zálohování dat? Je lepší mít zálohy na externím disku nebo v cloudu? Také bych rád věděl něco o tom, jak detekovat možné útoky nebo průniky do systému. Jaké nástroje nebo metody doporučujete? A co říkáte na zabezpečení přístupu k serveru - jaká hesla by měla být použita a jaké další opatření by mohla pomoci? Budu vděčný za jakékoli rady nebo zkušenosti, které byste byli ochotni sdílet. Děkuji!

179 slov
1.8 minut čtení
30. 1. 2024
Eva Jarošová

Zabezpečení Windows serveru je fakt důležitý téma. Prvně, antivirus je určitě dobrý mít. Nejdřív si zjisti, co je pro server nejlepší, třeba ESET nebo Bitdefender jsou často doporučovaný. Firewall by měl být zapnutej, v Windows je ten vestavěnej, ale fakt ho nastav pořádně, jinak ti to moc nepomůže. Co se týče aktualizací, tak jo, mělo by se to dělat pravidelně, alespoň jednou za měsíc, aby sis zajistil, že máš všechny bezpečnostní záplaty. Zálohování dat – buď externí disk, nebo cloud, obojí je fajn, ale cloud je asi lepší z pohledu dostupnosti.

Pokud chceš detekovat útoky, koukni na nástroje jako Sysinternals Suite nebo nějaký SIEM řešení. Přístup k serveru? Používej silný hesla a klidně dvoufaktorovou autentizaci. Je dobrý mít i omezený přístupy – jen ti, co to potřebujou. A kontroluj logy pravidelně, abys viděl, co se děje. Tak hodně štěstí s tím zabezpečením!

142 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeňka Burianová

S zabezpečením Windows serveru je to fakt důležité. Nejprve určitě doporučuji mít dobrý antivirus, ideálně nějaký, co je speciálně určený pro servery, jako třeba Bitdefender nebo Kaspersky. Firewally jsou taky klíčový, Windows má vlastní, ale můžeš zkusit i něco třetího, co ti dá víc možností. Je fakt nutný aktualizovat systém a software pravidelně, ideálně automaticky, aspoň jednou za měsíc. Zálohování dat? Určitě zálohuj jak lokálně na externí disk, tak i do cloudu – nikdy nevíš, co se může stát. K detekci útoků můžeš použít nástroje jako SIEM nebo IDS, ale i jednoduché monitoringové nástroje fungují. Hesla? Používej silná hesla a ideálně dvoufázové ověření, pokud to jde. A hlavně – nezapomeň na pravidelný audity bezpečnosti a kontroly logů. Drž se toho a měl bys být v pohodě.

126 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Dominik Vobořil
Serverovny.cz/Články/Windows servery
Zabezpečení Windows serverů: nejlepší postupy pro ochranu datV tomto článku se podíváme na osvědčené postupy a strategie pro zabezpečení Windows serverů, které pomohou ochránit vaše data před hrozbami a útoky.
1000 slov
10 minut čtení
7. 12. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky