Jaký je nejlepší způsob, jak zálohovat databázi?
Databáze jsou v dnešní době naprosto klíčové pro fungování mnoha aplikací a webových stránek, a tak je jejich zálohování opravdu důležité. Ale přemýšlím, jaký je vlastně ten nejlepší způsob zálohování databáze. Existuje spousta různých metod, které jsem slyšel, ale nevím, která z nich je ta nejefektivnější. Například, je lepší používat automatizované skripty pro pravidelné zálohování nebo radši provádět zálohy manuálně? A co třeba cloudové služby? Měli bychom se spolehnout na externí poskytovatele jako Amazon S3 nebo Google Cloud, nebo je lepší mít zálohy na vlastním serveru? Jaké formáty záloh jsou doporučovány – myslím tím, jestli zachovávat databázi jako SQL dump nebo využít nějaké speciální nástroje? Jak často bych měl zálohy provádět, aby bylo možné minimalizovat riziko ztráty dat? A co obnova databáze – je to složitý proces? Mám se bát, že když něco pokazím během obnovy, tak přijdu o všechna data? Vím, že existují různé strategie jako full backup, incremental backup nebo differential backup, ale který z těchto přístupů je pro běžné webové aplikace nejvhodnější? Odpovědi na tyto otázky by mi moc pomohly, protože chci mít jistotu, že moje databáze budou vždy bezpečné a dostupné.