Jak zjistit, která linuxová distribuce je nejlepší pro náš server?
Když se rozhodujete, jakou linuxovou distribuci nasadit na svůj server, může to být dost matoucí. Existuje tolik možností, že je snadné se ztratit. Mám pocit, že to, co hledám, je něco jako souhrn toho, co by mělo být při výběru správné distribuce zohledněno. Co byste doporučili jako první krok? Je dobré se zamyslet nad tím, k čemu přesně server potřebujeme, nebo už máme nějakou představu, co chci dělat? Jak důležitá je stabilita versus modernost? Zajímalo by mě také, jestli je lepší sáhnout po distribucích jako Ubuntu Server a CentOS, nebo jsou tu i jiné alternativy, které stojí za zvážení? Jak velkou roli hraje podpora komunity a dostupnost dokumentace? Možná by stálo za to prozkoumat i specializované distribuce pro konkrétní úkoly jako webový server nebo databázový server. Které vlastnosti by měly být prioritou - výkon, bezpečnost nebo snadnost správy? A co třeba aktualizace a správa balíčků? Mám pocit, že bych rád slyšel názory někoho, kdo má zkušenosti s různými distribucemi. Jaký typ serveru máte vy a jak jste se rozhodovali ohledně výběru distribuce vy? Bylo to jednoduché rozhodnutí nebo jste si museli projít více variantami? Rád bych coby nováček slyšel od těch zkušenějších, které distribuce se osvědčily a proč. Co byste poradili někomu, kdo je v této oblasti nováček a chce se vyhnout zbytečným chybám?