Jak rozpoznat, že na můj server probíhá DDoS útok?
Už delší dobu se zajímám o zabezpečení svých serverů a nedávno jsem narazil na téma DDoS útoků. Zajímalo by mě, jak vlastně poznám, že na můj server probíhá DDoS útok. Mám nějaké základní znalosti o síťové bezpečnosti, ale nikdy jsem se s tímto konkrétním problémem nesetkal. Jaké symptomy bych měl sledovat? Všiml jsem si, že v poslední době mi občas server zpomaluje a někdy dokonce úplně spadne, ale nevím, jestli to může být způsobeno DDoS útokem nebo třeba nějakým jiným problémem s hardwarem či softwarem. Jaké nástroje nebo metody bych mohl použít k monitorování provozu na svém serveru, abych zjistil, zda je to opravdu DDoS útok? Je možné mít nějaké varovné signály, které by mě mohly upozornit na to, že něco není v pořádku? Co si myslíte o tom, jaký vliv má na servery zvýšený počet požadavků z jedné IP adresy nebo z vícero IP adres? Měl bych se začít bát, když mi přichází nezvyklý počet požadavků během krátké doby? A co třeba logy? Jak je správně analyzovat, abych zjistil, jestli mám co do činění s útokem? Doufám, že mi pomůžete rozklíčovat tuto problematiku a poradíte mi, jak se bránit proti takovýmto útokům.