Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když můj web začne být pomalý během DDoS útoku?

Co dělat, když můj web začne být pomalý během DDoS útoku?

Mám takový problém, že můj web se poslední dobou začal chovat opravdu divně, zvlášť když na něj přichází hodně návštěvníků. Zjistil jsem, že to pravděpodobně souvisí s DDoS útoky, ale nejsem si úplně jistý, co přesně s tím dělat. Můj hosting mi říkal, že se snaží ochránit servery, ale já pořád vidím, jak se stránka strašně zpomaluje. Hlavně mě zajímá, co bych měl udělat jako první krok, když to začne? Mám zkusit nějaké nastavení na serveru, nebo se mám obrátit na technickou podporu? Je něco, co bych mohl udělat s konfigurací webu nebo serveru, abych zmírnil tu zátěž? Slyšel jsem o různých nástrojích a službách pro ochranu proti DDoS, ale nevím, co by pro mě bylo nejlepší. Vím, že optimalizace webu je důležitá a že bych měl mít dostatečně silnou infrastrukturu, ale jak to všechno spojit dohromady? Někdo mi říkal o použití CDN a dalších technologií, ale mám pocit, že je to pro mě zatím moc složité. Jaké máte zkušenosti vy s těmito útoky? Co vám fungovalo? A co bych měl určitě vyzkoušet a čemu se naopak vyhnout? Bude mi třeba stačit jen nějaké základní nastavení nebo musím jít do nějakých složitějších řešení? Díky moc za jakoukoli radu!

198 slov
2 minut čtení
14. 10. 2023
Nikola Vejvodová

Když ti web zpomaluje kvůli DDoS, tak první, co bych udělal, je zkontaktovat podporu hostingu. Měli by mít nějaké opatření na ochranu. Zároveň se podívej na základní nastavení serveru – třeba omezení počtu připojení nebo nastavení firewallu, aby se zamezilo nežádoucím IP adresám.

Dobrý krok je taky nasadit CDN (Content Delivery Network), což může hodně pomoci s rozložením zátěže a urychlit načítání stránek. To ale může být trošku složitější, pokud s tím nemáš zkušenosti. Zjisti si víc o službách jako Cloudflare, ty nabízejí i ochranu proti DDoS.

Můžeš taky optimalizovat web – zmenšit velikosti obrázků, minimalizovat kód, atd. To ti může pomoct během útoku. Ale v případě velkého DDoS útoku asi budeš potřebovat nějaké speciální řešení. Nenechávej to na poslední chvíli, radši si to připrav dopředu.

Takže shrnutí: Kontaktuj hosting, nastav firewall, zvaž CDN a optimalizuj web. Držím palce!

138 slov
1.4 minut čtení
15. 1. 2025
Tomáš Žižka

Když ti web zpomaluje kvůli DDoS, tak nejlepší je mít nějaké základní opatření. První krok, co můžeš udělat, je zkontaktovat hosting, ať ti pomůžou. Většina hostingů má nějaké ochrany proti DDoS, ale ne vždy to funguje perfektně. Zkus se podívat na nastavení serveru - můžeš optimalizovat databázi a cachování. Taky zvaž použití CDN (Content Delivery Network), což ti může pomoct rozložit zátěž a urychlit načítání stránek. Některé služby jako Cloudflare nabízejí i ochranu proti DDoS a mohou ti hodně ulevit. Pokud se ti to zdá složité, tak aspoň si projdi návody a koukni na tutoriály. Fakt to může pomoct udržet web v chodu i při zvýšeném provozu. Vyhnout se snaž zbytečným pluginům nebo skriptům, co ti web jenom zpomalují. Drž se jednoduchosti a sleduj, co funguje.

126 slov
1.3 minut čtení
18. 1. 2025
Václav Hladík
Serverovny.cz/Články/Ochrana před DDoS
Analyzování a reakce na probíhající DDoS útoky: Nejlepší praktikyTento článek se zaměřuje na efektivní techniky a strategie, jak reagovat na DDoS útoky a minimalizovat škody na serverové infrastruktuře. Obsahuje tip...
1000 slov
10 minut čtení
9. 10. 2023
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky