Jak vybrat serverový procesor podle výkonu?
Přemýšlím o tom, jak správně vybrat serverový procesor, protože chci poskládat nový server pro svou firmu a potřebuju, aby to všechno šlapalo jako hodinky. Vím, že výkon procesoru je klíčový pro celkovou efektivitu serverové infrastruktury, ale nejsem si jistý, na co přesně se při výběru zaměřit. Existují nějaké konkrétní parametry nebo metriky, které by mi mohly pomoci lépe pochopit, co vlastně hledat? Například kolik jader bych měl hledat? Má smysl se dívat na frekvenci hodin nebo je to už passé? A jak je to s technologií výroby – má to vůbec vliv na výkon? Slyšel jsem něco o architekturách jako jsou Xeon nebo EPYC, ale nevím, jestli je potřebuji pro ty moje účely. Co třeba paměťová propustnost nebo podpora různých sad instrukcí? Jak moc to ovlivňuje výkon při zátěži? Je nějaký jednoduchý návod nebo možná i tabulka, podle které bych si mohl rychle porovnat různé modely procesorů a rozhodnout se, co je pro mě nejlepší? Hlavně bych chtěl něco přehledného a snadno stravitelného, protože se v těch technických detailech pořád ještě moc nevyznám. Díky moc za tipy a rady!