Serverovny.cz/Fórum/Jak automatizovat zálohování serveru pomocí skriptu?

Jak automatizovat zálohování serveru pomocí skriptu?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně automatizace zálohování na svém serveru. Mám svůj vlastní server a chci mít jistotu, že se mi data neztratí. Slyšel jsem, že je možné to udělat pomocí skriptů, ale sám si s tím úplně nevím rady. Jaký typ skriptu bych měl použít, abych mohl zálohovat data pravidelně, třeba každý den? Vím, že existuje několik způsobů, jak to udělat, jako například použití shell skriptů nebo možná i nějaké nástroje pro automatizaci zálohování. Jaký jazyk by byl nejlepší pro takový úkol? Je lepší použít něco jednoduchého jako bash nebo je lepší jít do něčeho složitějšího? A co se týče lokalizace záloh - měl bych zálohy uchovávat na tom samém serveru nebo je lepší mít je někde jinde, třeba na externím úložišti nebo dokonce v cloudu? Jaké máte zkušenosti s plánováním těchto skriptů? Je nějaký dobrý program pro plánování úloh, který bych mohl využít? Děkuji za všechny tipy a rady! Zajímá mě i to, jaké máte zkušenosti s obnovou dat z těchto záloh, pokud by k tomu někdy došlo. Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu pomohly. Dík!

180 slov
1.8 minut čtení
26. 6. 2024
Miroslav Žemlička

Automatizace zálohování serveru je fakt důležitá věc. Můžeš použít jednoduchý bash skript, co ti udělá zálohu souborů. Například můžeš použít příkaz tar na vytvoření archivu. Skript by mohl vypadat nějak takhle:

#!/bin/bash
DATE=$(date +'%Y-%m-%d')
BACKUP_DIR=/cesta/k/zaloze/
SOURCE_DIR=/cesta/k/tvym/datam/
tar -czvf $BACKUP_DIR/backup-$DATE.tar.gz $SOURCE_DIR

Pak ten skript naplánuj pomocí cron. Otevři terminál a napiš crontab -e, pak přidej řádek jako 0 2 * * * /cesta/k/tvemu/skriptu.sh, což znamená, že se to spustí každý den ve 2 ráno.

Co se týče místa pro zálohy, ideální je mít je na jiném úložišti, klidně do cloudu. Kdyby něco, tak budeš mít jistotu, že data jsou v bezpečí. O obnově dat bych doporučil občas udělat test, jestli to funguje. Není nic horšího, než zjistit, že záloha nefunguje až při havárii. Jak říkám, drž to jednoduché a pravidelně kontroluj, jestli vše běží jak má.

128 slov
1.3 minut čtení
17. 3. 2024
Věra Sedláčková

Nejjednodušší způsob, jak automatizovat zálohování serveru, je použít bash skript. Můžeš napsat skript, který využívá příkaz rsync na zkopírování tvých dat na jiné místo. Třeba takhle:

#!/bin/bash

date=$(date +%Y-%m-%d)
backup_dir=/cesta/k/zaloze/$date
mkdir -p $backup_dir
rsync -av /cesta/k/tvym/datam/ $backup_dir

Tohle provede zálohu do složky s datem. Co se týče plánování, doporučuji použít cron. Můžeš si nastavit úlohu, která se spustí každý den:

0 2 * * * /cesta/k/tvemu/skriptu.zsh

Co se týká umístění záloh, je lepší mít je na externím úložišti nebo v cloudu. Pokud ti server shoří nebo dojde k nějaké havárii, tak budeš rád, že máš zálohy někde jinde. Vždycky se vyplatí mít víc kopií na různých místech.

Obnova dat je většinou jednoduchá, pokud máš strukturu záloh v pořádku. Jen se připojíš k místu zálohy a zkopíruješ zpět potřebné soubory. Zkus si to vyzkoušet na nějakých testovacích datech, ať víš, jak na to.

Když to shrnu: použij bash skript s rsync, nastav cron pro automatizaci a zálohy ukládej raději na jiné místo než na server.

154 slov
1.5 minut čtení
11. 5. 2024
Dominik Němec
Serverovny.cz/Články/Automatizace serverů
Automatizace zálohování serverů pomocí skriptů: Ochrana dat v digitálním věkuObjevte techniky a nástroje pro automatizaci procesu zálohování serverů pomocí skriptů, abyste zajistili bezpečnost vašich dat.
1000 slov
10 minut čtení
5. 11. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky