Jak automatizovat zálohování serveru pomocí skriptu?
Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně automatizace zálohování na svém serveru. Mám svůj vlastní server a chci mít jistotu, že se mi data neztratí. Slyšel jsem, že je možné to udělat pomocí skriptů, ale sám si s tím úplně nevím rady. Jaký typ skriptu bych měl použít, abych mohl zálohovat data pravidelně, třeba každý den? Vím, že existuje několik způsobů, jak to udělat, jako například použití shell skriptů nebo možná i nějaké nástroje pro automatizaci zálohování. Jaký jazyk by byl nejlepší pro takový úkol? Je lepší použít něco jednoduchého jako bash nebo je lepší jít do něčeho složitějšího? A co se týče lokalizace záloh - měl bych zálohy uchovávat na tom samém serveru nebo je lepší mít je někde jinde, třeba na externím úložišti nebo dokonce v cloudu? Jaké máte zkušenosti s plánováním těchto skriptů? Je nějaký dobrý program pro plánování úloh, který bych mohl využít? Děkuji za všechny tipy a rady! Zajímá mě i to, jaké máte zkušenosti s obnovou dat z těchto záloh, pokud by k tomu někdy došlo. Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu pomohly. Dík!