Serverovny.cz/Fórum/Jak často bych měl provádět zálohy serveru?

Jak často bych měl provádět zálohy serveru?

Když se bavím o serverech a jejich správě, tak se mi pořád honí hlavou jedna věc. Jak často je vlastně potřeba zálohovat data na serveru? Mám na mysli, jestli stačí jednou za týden nebo je lepší to dělat častěji, například každý den. Vím, že to dost závisí na tom, co všechno na tom serveru mám, ale je dobré mít nějaké obecné pravidlo nebo doporučení. A co když se stane nějaký problém nebo bude potřeba obnovit data? Jak dlouho mi bude trvat, než je vrátím zpátky? Mám také obavy ohledně různých typů záloh – je lepší dělat plné zálohy, nebo stačí jen ty incrementální? Jaký software na to používáte vy? A nesmím zapomenout na otázku bezpečnosti – jak chráníte své zálohy před ztrátou nebo zneužitím? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s tím, jak často provádíte zálohy serverů a co všechno byste doporučili začínajícím administrátorům, aby se vyhnuli problémům. Děkuji!

150 slov
1.5 minut čtení
25. 12. 2023
František Zlámal

Zálohování serveru je fakt důležitý a dost záleží na tom, co na něm máš. Obecně bych doporučil zálohovat aspoň jednou denně, zvlášť pokud na serveru běží důležitý data nebo aplikace, který se často aktualizujou. Týdenní záloha je lepší než nic, ale můžeš přijít o spoustu dat, když se něco pokazí mezi zálohama. Co se týče typu záloh, plné zálohy jsou fajn, ale pokud máš hodně dat, tak incrementální zálohy šetří čas a místo. Já osobně používám nějaké open-source nástroje, jako je třeba rsync nebo BorgBackup, ale je jich víc. Klíčový je taky zabezpečení těch záloh – snažím se je mít někde mimo server, ideálně šifrovaný a na různých místech. Takže pokud chceš začít, drž se pravidelnosti a mysli na bezpečnost. V případě obnovy dat – to dost záleží na tom, jak máš nastavený proces, ale s dobrým plánem bys měl být schopnej to zvládnout v řádu hodin.

147 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Tereza Zichová

Zálohy serveru jsou fakt důležitý, a jak říkáš, záleží na tom, co tam máš. Obecně se doporučuje zálohovat aspoň jednou denně, pokud máš pravidelně aktualizovaný obsah nebo kritická data. Týdenní záloha může stačit pro méně aktivní servery, ale denní záloha je určitě lepší z hlediska bezpečnosti. Co se týče obnovy dat, to může trvat různě dlouho, záleží na velikosti záloh a rychlosti hardware.

O plných a inkrementálních zálohách – plná záloha je skvělá, ale zabírá hodně místa a času. Inkrementální zálohy jsou rychlejší a šetří místo, takže kombinace obojího může být ideální. Používám třeba rsync nebo nějaký backup software jako Duplicati nebo Veeam – podle toho, co mi víc vyhovuje.

Bezpečnost záloh je taky klíčová, doporučuje se mít zálohy na jiném fyzickém místě nebo v cloudu, šifrování je taky dobrý nápad. Takže shrnuto: častější zálohy, mix typů a myslet na bezpečnost. To by mělo pokrýt většinu problémů.

147 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Radka Burianová
Serverovny.cz/Články/Automatizace serverů
Automatizace zálohování serverů pomocí skriptů: Ochrana dat v digitálním věkuObjevte techniky a nástroje pro automatizaci procesu zálohování serverů pomocí skriptů, abyste zajistili bezpečnost vašich dat.
1000 slov
10 minut čtení
5. 11. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky