Proč Docker místo tradičního nasazení na server?
Nedávno jsem se začal zajímat o moderní technologie a narazil jsem na Docker, ale úplně nevím, proč bych ho měl používat místo toho, co už znám – tedy tradičního nasazení aplikací přímo na server. Chci se zeptat, co jsou vlastně ty hlavní výhody Dockeru, které by mi mohly usnadnit práci. Vím, že s Dockerem můžu snadno vytvářet kontejnery a mít tak oddělené prostředí pro různé aplikace, ale je to opravdu tak výhodné? Jak to funguje třeba s verzováním aplikací a závislostmi? Taky jsem slyšel, že by mělo být jednodušší škálovat aplikace a nasazovat je na různá prostředí, ale jak to vlastně v praxi vypadá? Nechci se dostat do situace, kdy bych investoval čas do učení se něčemu novému, pokud to nakonec nebude mít žádný smysl nebo přínos. Jak je to tedy se správou kontejnerů v porovnání se správou virtuálních strojů? Je to opravdu efektivnější a rychlejší? A co bezpečnost? Mám obavy, že když mám více aplikací běžících v kontejnerech, mohlo by to zvýšit riziko nějakých problémů. Také by mě zajímalo, zda je Docker vhodný pro menší projekty nebo spíše pro větší podniky. Vlastně bych rád věděl i o nějakých nevýhodách používání Dockeru. Takže celkově: Proč bych měl přejít na Docker místo tradičního nasazení na server? Jaké jsou klíčové důvody a co všechno bych měl zvážit?