Serverovny.cz/Fórum/Jak zálohovat data na serveru?

Jak zálohovat data na serveru?

Když člověk má nějaké důležité soubory a data na svém serveru, tak se mu určitě honí hlavou otázka, jak je efektivně zálohovat. Mám pocit, že je dobré mít nějaký plán na zálohování, protože nikdy nevíme, kdy se něco pokazí. Různé situace jako výpadky elektřiny, selhání hardwaru nebo dokonce kybernetické útoky mohou způsobit ztrátu dat. Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s tímto tématem. Jaký způsob zálohování doporučujete? Mě zajímají různé metody, jako například lokální zálohy na externí disky versus cloudové úložiště. Jak dlouho by měly zálohy trvat? Kolik dat bych měl pravidelně zálohovat? Je lepší dělat to automaticky nebo manuálně? A co když mám hodně dat, jak to všechno stihnout? Jaký software používáte na zálohování? Zkoušel jsem několik programů, ale ne všechny mi sedí. A co třeba verze záloh, jak to řešíte? Je lepší mít několik verzí záloh nebo stačí jedna poslední? Rád bych slyšel vaše názory a tipy na to, jak to dělat správně a efektivně. Díky moc za každou radu!

162 slov
1.6 minut čtení
22. 6. 2023
Magdaléna Šulcová

Takže zálohování dat na serveru je fakt důležitý a máš pravdu, že je dobrý mít plán. Já osobně doporučuju kombinaci lokálních a cloudových záloh. Lokálně si zálohuju na externí disky, což je rychlý a můžeš to mít pod kontrolou, ale zároveň používám i cloud jako Google Drive nebo Dropbox pro větší bezpečnost. Co se týče frekvence, záleží na tom, jak často se ti data mění. Osobně dělám zálohy jednou týdně, ale třeba denně, pokud pracuju na něčem důležitým. Automatizace je super, ušetří ti čas. Na zálohy používám software jako Acronis nebo Duplicati - fungují dobře a umí i verze záloh, což je fajn mít možnost se vrátit zpátky. Mít víc verzí může být užitečný, protože někdy nevíš, kdy jsi udělal chybu. Takže radši pár verzí než jen poslední. A pokud máš hodně dat, tak to chce plán a možná rozdělit zálohy do menších částí, nebo si naplánovat zálohy na dobu, kdy nejsi u PC.

154 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Milena Kubíková

Zálohování dat je fakt důležitý, to máš pravdu. Já osobně doporučuju kombinaci lokálních záloh a cloudového úložiště. Lokálně si udělej zálohy na externí disky, ideálně na dva různé disky, ať máš zálohu pro případ, že jeden disk odejde. K tomu cloud, třeba Google Drive nebo Dropbox, to je dobrý pro ochranu před katastrofama jako požár nebo krádež. Co se týče frekvence, tak bych radil zálohovat alespoň jednou týdně, ale pokud děláš hodně změn, tak klidně i denně. Automatizovaný zálohy jsou super, šetří čas a máš jistotu, že na to nezapomeneš. Když máš hodně dat, tak můžeš použít software jako Acronis nebo EaseUS, který umí zálohovat selektivně nebo i po částech. Ohledně verzí záloh – mít pár posledních verzí je fajn, protože se ti může stát, že zjistíš, že jsi smazal něco důležitého před týdnem. Takže jo, klidně měj tři nebo čtyři poslední verze. Zkrátka plánuj a pravidelně kontroluj, jestli se zálohy opravdu dělají.

153 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Ladislav Smola
Serverovny.cz/Články/Redundantní systémy
Systémy zálohování a obnovení dat: Klíč k ochraně vašich serverůObjevte, jak správně navrhnout zálohovací a obnovovací strategie pro ochranu vašich serverů. Zjistěte, jaké techniky a technologie vám pomohou zajisti...
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky