Co potřebuji k automatizaci nasazení serverové aplikace?
Zajímalo by mě, co všechno je potřeba, abych mohl automatizovat nasazení své serverové aplikace. Slyšel jsem o různých nástrojích jako je Docker, Ansible nebo Kubernetes, ale nejsem si úplně jistý, co přesně každý z nich dělá a jak se vlastně používají v praxi. Jaké jsou nejlepší postupy pro nastavení automatizace, pokud chci, aby se nasazení dělo hladce a bez problémů? Mám na mysli jakékoliv tipy ohledně CI/CD, jako je Jenkins nebo GitLab CI, protože to všechno slyším kolem sebe, ale nevím, kde začít. Jaké dovednosti bych měl mít, abych to zvládnul? Musím znát programování, nebo stačí znalost skriptování? Jakým způsobem se dají tyto nástroje integrovat s cloudovými službami? A co databáze – je nutné také automatizovat jejich nasazení a migrace při každém nasazení aplikace? Jak se vlastně nastavují různé prostředí pro testování a produkci? Byl bych rád za jakékoliv rady nebo odkazy na užitečné články či videa, které by mi mohly pomoci lépe pochopit, jak na to. A co třeba bezpečnostní aspekty automatizace – jak zajistit, že při automatizovaném nasazení nedojde k nějakým bezpečnostním dírám? Děkuju moc za jakoukoliv pomoc!