Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rozdíly mezi VPS a dedikovaným serverem?

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi VPS a dedikovaným serverem?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mi už nějakou dobu vrtá hlavou. Narazil jsem na pojmy jako VPS a dedikovaný server a říkal jsem si, co to vlastně přesně znamená. Vím, že oba typy serverů se používají pro hosting webových stránek a aplikací, ale zajímá mě, jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly. Kdy je lepší zvolit VPS a kdy je naopak lepší investovat do dedikovaného serveru? Je VPS vhodný pro malé firmy nebo osobní projekty, zatímco dedikovaný server je spíše pro větší podniky? A co se týče výkonu, bezpečnosti a správy – jak se tyto aspekty liší? Jaký typ serveru byste doporučili pro e-shop nebo pro web s vysokou návštěvností? Předem díky za všechny odpovědi a rady!

120 slov
1.2 minut čtení
2. 6. 2021
Oldřich Kočí

VPS (virtuální privátní server) a dedikovaný server jsou dva různé přístupy k hostingu. U VPS máš vlastně část fyzického serveru rozdělenou mezi víc uživatelů, takže je to levnější, ale výkon a zdroje jsou sdílené. To znamená, že pokud ostatní uživatelé zrovna hodně zatěžují server, může to ovlivnit i tebe. Ideální pro menší weby, startupy nebo osobní projekty, kde nepotřebuješ extrémní výkon.

Na druhou stranu, dedikovaný server je jen a jen tvůj. Můžeš ho plně využít na maximum bez obav o ostatní. Je to super pro velké firmy nebo weby s vysokou návštěvností, jako e-shopy, kde potřebuješ stabilitu a rychlost. Výkon je lepší a máš plnou kontrolu nad nastavením, což je důležité pro bezpečnost a výkon.

Celkově bych řekl, že pokud teprve začínáš nebo máš menší projekt, VPS je dobrá volba. Ale pokud plánuješ růst nebo už máš dost návštěvnosti, dedikovaný server se ti vyplatí víc.

143 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Dominik Kouba

Jo, tak VPS a dedikovaný server jsou dost odlišné věci. VPS (Virtual Private Server) je v podstatě virtuální server, takže na jednom fyzickém serveru může běžet víc VPS. Každej z nich má svůj vlastní operační systém, ale sdílí hardware. To znamená, že je to levnější varianta, ideální pro menší firmy nebo osobní projekty. Můžeš mít slušný výkon, ale občas můžeš narazit na omezení kvůli sdíleným zdrojům.

Naopak dedikovaný server je celej tvůj. Máš k dispozici veškerý výkon, RAM a diskový prostor. Je to dražší, ale pro větší podniky nebo projekty s hodně návštěvností (třeba e-shopy) je to lepší volba. Máš víc kontroly nad nastavením a bezpečností, což je důležitý pro důvěrné údaje.

V podstatě si vyber VPS, když začínáš nebo máš menší projekt a dedikovaný server, když víš, že potřebuješ extra výkon a stabilitu. Bezpečnost a správa jsou taky lepší u dedikáče, protože si to všechno hlídáš sám.

146 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeněk Zeman
Serverovny.cz/Články/Virtualní privátní servery (VPS)
VPS versus dedikovaný server: Kdy vybrat co? Porovnání pro vaše podnikáníV tomto článku se podíváme na výhody a nevýhody VPS a dedikovaných serverů, abyste si mohli lépe vybrat to pravé pro vaše podnikání.
1000 slov
10 minut čtení
5. 3. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky