Proč mi VPS spadá a co s tím mít?
V poslední době se mi stává, že můj VPS server padá bez jakéhokoli varování. Nejdřív jsem si myslel, že je to jen náhoda, ale teď už to začíná být pravidelné a já opravdu nevím, co s tím. Snažil jsem se prozkoumat logy, ale většinou jsou tam jen nějaké standardní zprávy, které mi nic moc neříkají. Myslím, že by mohlo být něco špatně s konfigurací, nebo snad i s výkonem serveru. Mám pocit, že občas přetížím systém, ale nevím přesně, jak zjistit, kde je problém. Je možné, že na vině jsou špatné skripty, nebo třeba nějaké neoptimalizované databázové dotazy? Zkoušel jsem i udělat restart serveru a sledovat, jestli se problém zlepší, ale ani to nepomohlo. Také mě zajímá, jestli by nebylo dobré zvýšit resourcy nebo přejít k jinému poskytovateli. Měl by mě zajímat i monitoring serveru nebo nějaké upozornění na problémy? Jaké nástroje byste doporučili pro analýzu výkonu? A co vlastně dělat v případě, že server spadne - jak ho efektivně restartovat bez ztráty dat? Rád bych věděl i o tom, jaké jsou běžné příčiny pádu VPS a jakým způsobem jim mohu předejít. Někdo mi říkal něco o bezpečnostních problémech a možnosti útoků – je to také důvod, proč by mohl server padat? Každopádně bych uvítal jakékoli rady nebo tipy od zkušenějších uživatelů, protože si začínám připadat bezradně.