Jak nastavím firewall na mém VPS, aby to fungovalo?
Jsem tu nový a mám VPS, ale nejsem si jistý, jak správně nastavit firewall. Potřebuji to udělat co nejrychleji a efektivně, protože mi říkali, že je to důležité pro bezpečnost serveru. Mám nějaké základní znalosti o tom, co firewall dělá, ale nikdy jsem s ním nepracoval osobně. Zajímalo by mě, jestli je lepší použít iptables nebo nějaký jiný nástroj jako UFW. Jaké jsou výhody a nevýhody těchto možností? A co byste doporučili pro začátečníka? Je dobré nejdřív všechno zablokovat a pak povolovat jen potřebné porty, nebo existuje lepší přístup? Také bych chtěl vědět, jak zjistit, které porty bych měl otevřít pro své aplikace a služby, které chci na VPS provozovat. Je to jen otázka sledování dokumentace k těmto aplikacím nebo existují nějaké obecné standardy? Navíc, jak často bych měl kontrolovat nastavení firewallu, abych se ujistil, že je všechno v pořádku a aktuální? Bude mi stačit použít nějaké základní pravidlo pro blokování všech nežádoucích připojení? Jak se dá ověřit, že firewall funguje tak, jak má? Budu rád za rady a tipy od vás všech, protože opravdu chci mít svůj server v bezpečí a nevím, kde začít.