Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavím firewall na mém VPS, aby to fungovalo?

Jak nastavím firewall na mém VPS, aby to fungovalo?

Jsem tu nový a mám VPS, ale nejsem si jistý, jak správně nastavit firewall. Potřebuji to udělat co nejrychleji a efektivně, protože mi říkali, že je to důležité pro bezpečnost serveru. Mám nějaké základní znalosti o tom, co firewall dělá, ale nikdy jsem s ním nepracoval osobně. Zajímalo by mě, jestli je lepší použít iptables nebo nějaký jiný nástroj jako UFW. Jaké jsou výhody a nevýhody těchto možností? A co byste doporučili pro začátečníka? Je dobré nejdřív všechno zablokovat a pak povolovat jen potřebné porty, nebo existuje lepší přístup? Také bych chtěl vědět, jak zjistit, které porty bych měl otevřít pro své aplikace a služby, které chci na VPS provozovat. Je to jen otázka sledování dokumentace k těmto aplikacím nebo existují nějaké obecné standardy? Navíc, jak často bych měl kontrolovat nastavení firewallu, abych se ujistil, že je všechno v pořádku a aktuální? Bude mi stačit použít nějaké základní pravidlo pro blokování všech nežádoucích připojení? Jak se dá ověřit, že firewall funguje tak, jak má? Budu rád za rady a tipy od vás všech, protože opravdu chci mít svůj server v bezpečí a nevím, kde začít.

185 slov
1.9 minut čtení
3. 1. 2025
Štěpán Mareš

Nastavení firewallu na VPS může být trochu oříšek, ale není to nic hrozného. Pokud jsi začátečník, doporučuji použít UFW (Uncomplicated Firewall). Je to jednodušší na pochopení a nastavení než iptables, který je sice mocný, ale taky složitější. UFW ti umožní snadno povolovat nebo blokovat porty pomocí jednoduchých příkazů.

Obecně platí, že je dobré začít tím, že všechno zablokuješ a pak povolíš jen potřebné porty. Například pro webový server bys měl otevřít port 80 (HTTP) a 443 (HTTPS). Jak zjistit, které porty potřebuješ? Podívej se na dokumentaci k aplikacím, které chceš provozovat – většinou tam najdeš, jaké porty používají.

Co se týče kontroly firewallu, je dobré to dělat pravidelně, třeba jednou za měsíc nebo pokaždé, když něco změníš na serveru. Základní pravidlo pro blokování všech nežádoucích připojení je fajn, ale nezapomeň si ověřit, že vše funguje jak má. Můžeš zkusit nějaký online nástroj pro testování portů nebo použít příkaz telnet pro kontrolu otevřených portů.

Takže shrnuto: UFW je super pro začátečníky, blokuj všechno a pak povoluj jen potřebné porty. Sleduj dokumentaci svých aplikací a pravidelně kontroluj nastavení. Drž se toho a budeš mít server v bezpečí.

182 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Adam Brož

Nastavení firewallu na VPS je fakt důležitý a je to super, že se do toho pouštíš. Pokud jde o výběr mezi iptables a UFW, tak pro začátečníka bych fakt doporučil UFW. Je to jednodušší a má přehlednější příkazy než iptables, což může být pro tebe méně matoucí.

Hlavně si pamatuj, že nejlepší přístup je začít s defaultním blokováním a pak povolit jen potřebné porty. Takže první věc, co uděláš, je zablokovat všechno a pak postupně povolovat porty jako 22 pro SSH, 80 pro HTTP nebo 443 pro HTTPS, podle toho, co plánuješ provozovat. Zjistit, které porty potřebuješ otevřít, je většinou otázka podívat se do dokumentace k aplikacím nebo službám, které používáš.

Ohledně kontroly nastavení firewallu – jednou za čas to projdi, třeba jednou za měsíc nebo když přidáš novou službu. Ujisti se, že máš pravidla správně nastavená a že ti nic neuniklo. K ověření funkčnosti můžeš použít nástroje jako nmap nebo telnet, abys zjistil, které porty jsou otevřené.

Takže shrnuto: začni s UFW, zablokuj všechno a povoluj jen to nezbytné, sleduj dokumentaci a občas si projdi nastavení. Drž hubu v bezpečí!

179 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Nikola Vaňková
Serverovny.cz/Články/Virtualní privátní servery (VPS)
Jak řešit běžné problémy s VPS: Časté chyby a jejich řešeníTento článek se zaměřuje na nejběžnější problémy, které uživatelé VPS často zažívají, a nabízí efektivní řešení. Přečtěte si o typických chybách a jak...
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2023
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky