Serverovny.cz/Fórum/Jaká je nejlepší konfigurace CPU pro můj server?

Jaká je nejlepší konfigurace CPU pro můj server?

Přemýšlím o tom, jakou konfiguraci procesoru bych měl zvolit pro svůj nový server. Mám v plánu spustit několik virtuálních strojů a potřebuji, aby server zvládal více úloh najednou bez toho, aby se zpomalil. Mělo by to být něco, co dokáže efektivně zvládat virtualizaci, a přitom bych chtěl mít možnost škálování do budoucna. Zajímá mě, zda je lepší jít cestou vícejádrového procesoru s vysokou frekvencí, nebo se zaměřit na procesory, které mají více vláken, i když mají nižší taktování. Jaké jsou výhody a nevýhody zejména u serverových procesorů od Intelu versus AMD? Je také důležité brát v úvahu TDP a spotřebu energie, protože chci, aby můj server byl co nejefektivnější. Jaké značky nebo konkrétní modely byste doporučili pro servery zaměřené na virtualizaci a multitasking? Kdybych měl mít rozpočet kolem určité částky, co byste považovali za optimální volbu? Rád bych slyšel názory těch, kteří mají zkušenosti s konkrétními konfiguracemi, abych se mohl lépe rozhodnout.

152 slov
1.5 minut čtení
3. 7. 2024
Lukáš Vojtěch

Když plánuješ server na virtualizaci, tak bych šel do vícejádrového procesoru. V dnešní době jsou super procesory jako AMD EPYC nebo Intel Xeon. AMD má často víc jader a vláken za lepší cenu, což se hodí na multitasking. Intel zase může mít lepší výkon na jádro, ale pro virtuálky je to v zásadě jedno. TDP bys měl taky sledovat, protože to ovlivní spotřebu energie a chlazení. Doporučil bych něco kolem 16 jader s vysokým počtem vláken, třeba AMD EPYC 7302, nebo Intel Xeon Silver 4214. Co se týče rozpočtu, tak se dá pořídit solidní konfigurace do 30 tisíc. Mysli ale na to, že až budeš chtít škálovat, tak budeš potřebovat i dobrou základovku a RAM. Takže radši si dej pozor na ty komponenty celkově.

124 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Michal Tvrdík

Takže k tomu serveru. Když mluvíš o virtualizaci a multitaskingu, určitě bys měl jít do vícejádrového procesoru. Intel i AMD teď mají slušné možnosti. Intel má samozřejmě svoje Xeony, co jsou fajn na stabilitu a výkon při vysokém zatížení. Ale AMD s Ryzenem nebo EPYCem taky válčí skvěle, zvlášť co se týče poměru cena/výkon.

Pokud chceš efektivitu, koukni na TDP – nižší hodnoty znamenají méně tepla a lepší spotřebu energie. Většina serverů teď už zvládá hyper-threading, což je fajn pro přetěžování procesoru, takže si dej pozor na to, aby měl procesor víc vláken.

Co se týče konkrétních modelů, tak třeba AMD EPYC 7302 nebo Intel Xeon Silver 4214 jsou solidní volby pro začátek. Pokud máš rozpočet kolem 20-30k, tak tohle by mohlo vyjít dobře. Nezapomeň na chlazení a dostatek RAMky k tomu, aby se ti ty virtuály nemlátily o sebe. Měj na paměti, že škálování do budoucna je důležitý, tak klidně vybírej něco s možností přidat další jádra nebo paměť.

160 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Elena Šimůnková
Serverovny.cz/Články/Fyzické servery
Porovnání výkonu: Jak vybrat správnou konfiguraci CPU pro váš server?Detailní analýza různých procesorových konfigurací a jejich vliv na výkon fyzických serverů. Tento článek vám pomůže pochopit, jak správně vybrat CPU ...
1000 slov
10 minut čtení
22. 9. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky