Co všechno ovlivňuje výkon CPU v serveru?
Chtěl bych se zeptat, co přesně všechno může ovlivnit výkon CPU v serveru. Vím, že procesory mají různý počet jader a taktovací frekvenci, ale to mi přijde jako jenom špička ledovce. Jak moc hraje roli architektura procesoru, například zda je to Intel nebo AMD? A co třeba teplota? Jak moc vysoké teploty můžou ovlivnit výkon, a jak to souvisí s chlazením? Slyšel jsem také o pojmech jako je hyper-threading nebo caching – jsou to faktory, které by měly být při výběru serveru brány v potaz? Mám také obavy z toho, jaké další komponenty, jako RAM nebo SSD disky, dokážou ovlivnit celkový výkon CPU. Je pravda, že pokud mám slabou RAM, tak ani ten nejlepší procesor nebude schopen podat dobrý výkon? A co říkáte na optimalizaci softwaru pro konkrétní hardware? Je důležité mít správné ovladače a nastavení systému pro maximální výkon? Dále by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické aplikace nebo úlohy, které více zatěžují CPU a jak to souvisí s jeho výkonností. Mohli byste mi prosím osvětlit všechny tyto aspekty a jestli máte nějaké tipy nebo doporučení na co se zaměřit při plánování serverové infrastruktury s ohledem na výkon CPU?