Serverovny.cz/Fórum/Jaký je nejlepší monitorovací nástroj pro sledování serverů?

Jaký je nejlepší monitorovací nástroj pro sledování serverů?

Už nějakou dobu přemýšlím, jaký by mohl být nejlepší monitorovací nástroj na sledování našich serverů. Mám na mysli něco, co by nám pomohlo s monitorováním výkonu, dostupnosti a případně i s detekcí problémů dřív, než se promění v závažné výpadky. Přijde mi, že dnešní trh je zaplaven spoustou různých nástrojů a každý slibuje nějaké úžasné funkce. Jenže jak vybrat ten správný, který bude fungovat právě pro naši infrastrukturu? Mám zkušenosti s některými nástroji, ale stále hledám něco, co by skutečně splnilo naše potřeby. Zajímalo by mě, co používáte vy? Jaké nástroje na monitorování serverů se vám osvědčily? Je lepší jít do nějakého komerčního řešení nebo raději sáhnout po open-source alternativě? A co třeba funkce jako sledování výkonu CPU, paměti nebo zatížení disků – jsou tyto metriky dostatečné, nebo bych měl hledat něco víc komplexního? Jak důležité je mít také notifikace na email nebo do mobilu, když dojde k nějakému problému? A co třeba integrace s jinými systémy nebo možnost rozšíření funkcí? Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu pomohly udělat lepší rozhodnutí a vybrat ten pravý nástroj pro naše servery. Díky za každou radu!

184 slov
1.8 minut čtení
28. 2. 2024
Marcela Krejčíková

Monitorování serverů je fakt důležitý, takže chápu, že hledáš ten správnej nástroj. Já osobně jsem měl dobrý zkušenosti s Grafanou a Prometheem. Je to open-source, takže tě to nezruinuje, a dokážeš sledovat různé metriky jako CPU, paměť, disky a další. Navíc je to dost flexibilní na to, aby se dalo přizpůsobit tvým potřebám. Pokud potřebuješ notifikace, dáš to dohromady s Alertmanagerem a máš klidně i notifikace na email nebo do Slacku. Komerční řešení jako Datadog nebo New Relic taky nejsou špatný, ale stojí víc a nevím, jestli je to pro tebe nutný. Hlavně se zaměř na to, co fakt potřebuješ sledovat a jaký máš rozpočet. Takže si udělej malou analýzu a zkus pár nástrojů, třeba ti něco sedne.

118 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Milan Macek

Nástrojů na monitorování serverů je fakt spousta, ale záleží na tom, co přesně potřebuješ. Já používám Zabbix, je to open-source a dost flexibilní. Můžeš sledovat výkon CPU, paměti, disky, a má super notifikace, což je pro mě důležitý. Mám nastavený upozornění na email a mobil, když se něco děje. Co se týče komerčních řešení, tak třeba Datadog nebo New Relic jsou dobrý, ale za to si člověk připlatí. Pokud ale chceš něco jednoduchýho a nekomplikovanýho, tak by mohl stačit i Grafana s Prometheusem. Je to hodně vizuální a dá se napojit na další systémy. Celkově bych se zaměřil na to, jak moc komplexní monitoring potřebuješ a jestli se ti víc vyplatí open-source varianta nebo placený software. Ujisti se, že vybraný nástroj umí to, co potřebuješ, a že se dá snadno rozšířit o další funkce v budoucnu.

136 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Bohumil Janoušek
Serverovny.cz/Články/Monitorovací nástroje
Doporučení nejlepších monitorovacích nástrojů pro serverovou infrastrukturuObjevte nejefektivnější monitorovací nástroje, které usnadní správu serverů a zlepší výkon vaší serverové infrastruktury. Přehled a doporučení pro kaž...
1000 slov
10 minut čtení
28. 6. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky