Serverovny.cz/Fórum/Jaký levný nástroj na monitoring serverů doporučujete?

Jaký levný nástroj na monitoring serverů doporučujete?

Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s nějakým levným nástrojem na monitoring serverové infrastruktury. Pracuji na správě několika serverů a potřeboval bych něco, co by mi pomohlo sledovat výkon a dostupnost těchto serverů bez toho, abych musel investovat spoustu peněz do drahého softwaru. Rád bych měl možnost monitorovat různé metriky jako využití CPU, paměti, diskového prostoru a také síťovou propustnost. Také by bylo super mít možnost dostávat upozornění v případě výpadků nebo přetížení. Hledám něco jednoduchého na nastavení, co by se dalo rychle implementovat do mé stávající infrastruktury a ideálně, aby bylo možné to využívat i v budoucnosti. Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení, budu moc vděčný. Děkuji!

111 slov
1.1 minut čtení
16. 8. 2024
Marek Vacek

Zdravím, já používám Zabbix a nemůžu si ho vynachválit. Je to open-source, takže žádné náklady na licenci. Sledování výkonu serverů, jako CPU, RAM, disk a síťovka je úplně easy. Navíc si můžeš nastavit upozornění, když něco nejede jak má. Instalace je sice trochu složitější, ale když se to jednou nastaví, tak to frčí. Další možnost je třeba Nagios, ale tam je víc konfigurace a může to být pro začátečníky o dost náročnější. Taky jsem slyšel o Prometheus a Grafana, což je super moderní řešení, ale chce to víc času na nastavení. Takže pokud hledáš něco levného a funkčního, Zabbix je dobrá volba.

102 slov
1 minut čtení
21. 2. 2023
Jana Jedličková

Zkus se podívat na Zabbix. Je to open-source a dost flexibilní. Můžeš monitorovat CPU, paměť, disk a síť. Nastavení není úplně těžké, i když ze začátku to může vypadat složitě. Upozornění si taky nastavíš podle svých potřeb, takže tě to včas varuje při nějakých problémech. Další možnost je Prometheus s Grafanou na vizualizaci, ale může to být trochu víc technický. Pokud hledáš něco hodně jednoduchýho, tak třeba Netdata je super a rychlý na nastavení. Takže máš víc možností, záleží co preferuješ.

81 slov
0.8 minut čtení
6. 11. 2023
Libor Hroch
Serverovny.cz/Články/Monitorovací nástroje
Doporučení nejlepších monitorovacích nástrojů pro serverovou infrastrukturuObjevte nejefektivnější monitorovací nástroje, které usnadní správu serverů a zlepší výkon vaší serverové infrastruktury. Přehled a doporučení pro kaž...
1000 slov
10 minut čtení
28. 6. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky