Serverovny.cz/Fórum/Co mám udělat, když vidím vysoké zatížení serveru?

Co mám udělat, když vidím vysoké zatížení serveru?

Nedávno jsem se setkal s problémem, který mi dává celkem zabrat. Můj server začal vykazovat vysoké zatížení a já vůbec nevím, co s tím. Zatímco jsem se snažil najít příčinu, všiml jsem si, že některé aplikace začaly běžet pomaleji a občas to vypadalo, že server úplně zamrzá. Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší kroky, které bych měl udělat, když se dostanu do této situace. Mám se podívat na procesy běžící na serveru? Jak zjistím, které z nich způsobují zatížení? Nebo je lepší zkontrolovat systémové logy pro nějaké chybové hlášky? A co se týče monitorování výkonu, existují nějaké nástroje, které by mi mohly pomoci lépe pochopit, co se děje? Vím, že optimalizace serveru může být složitá záležitost a rád bych se dozvěděl o nějakých osvědčených praktikách pro správu vysokého zatížení. Co byste mi doporučili jako první kroky? Mám také přemýšlet o tom, jestli je potřeba server restartovat nebo zda je lepší pokusit se problém vyřešit bez tak radikálního opatření. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto problémem a co byste dělali na mém místě?

172 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Pavla Matoušková

Když máš vysoké zatížení serveru, tak prvně koukni na procesy, co běží. Na Linuxu třeba použij příkaz top nebo htop – tam uvidíš, co žere nejvíc CPU a paměti. Klidně to může být nějaký blbý skript nebo služba, co se zbláznila. Zkus zjistit, jestli jsou tam nějaké chybové hlášky v logách, to ti může napovědět, co se děje.

Nástroje jako Grafana nebo Prometheus ti můžou pomoct s monitorováním výkonu a sledováním trendů. Dobrý je taky sledovat využití disku a sítě, občas může být problém tam.

Pokud se to fakt seká a nemůžeš nic udělat, tak restart serveru může vyřešit dočasný problém, ale radši se pokus najít příčinu. Zjisti, proč to tak jede. Optimalizace je pak další krok – některé aplikace můžou potřebovat tunění nebo aktualizaci. Dobrý je mít zálohy a snažit se mít server pod kontrolou předem, než se to stane znova.

143 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Eduard Kovář

Když vidíš vysoký zatížení serveru, tak první věc, co bys měl udělat, je podívat se na běžící procesy. Použij třeba příkaz top nebo htop, abys zjistil, který procesy žerou nejvíc CPU nebo paměti. Někdy to může být nějaká špatně napsaná aplikace nebo skript, co ti to všechno sráží.

Dál se podívej na systémový logy, jako /var/log/syslog nebo /var/log/messages, jestli tam nejsou nějaký chybový hlášky nebo varování, co by mohly napovědět.

Určitě je dobrý mít nainstalovaný nějaký monitorovací nástroj – třeba Grafana nebo Prometheus – to ti dá lepší přehled o výkonu serveru v reálným čase. Můžeš taky zkusit optimalizovat konfiguraci serveru, jestli máš možnost, nebo restartovat problémový proces bez restartu celého serveru. Restart celého serveru je spíš krajní možnost, pokud už nic jinýho nepomáhá.

No a nakonec si dej pozor na přetížení od uživatelů – zkontroluj, jestli nemáš nadměrnej traffic nebo nějaký DDoS útoky. Takže snaž se nejdřív hledat příčinu a pak teprve řešit následky.

155 slov
1.6 minut čtení
21. 1. 2025
Libor Světlík
Serverovny.cz/Články/Monitorovací nástroje
Jak optimalizovat monitorování výkonu serverů pomocí pokročilých nástrojůObjevte tipy a triky pro efektivní monitorování výkonu serverů a optimalizaci jejich funkčnosti s využitím pokročilých nástrojů.
1000 slov
10 minut čtení
16. 1. 2025
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky