Co mám udělat, když vidím vysoké zatížení serveru?
Nedávno jsem se setkal s problémem, který mi dává celkem zabrat. Můj server začal vykazovat vysoké zatížení a já vůbec nevím, co s tím. Zatímco jsem se snažil najít příčinu, všiml jsem si, že některé aplikace začaly běžet pomaleji a občas to vypadalo, že server úplně zamrzá. Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší kroky, které bych měl udělat, když se dostanu do této situace. Mám se podívat na procesy běžící na serveru? Jak zjistím, které z nich způsobují zatížení? Nebo je lepší zkontrolovat systémové logy pro nějaké chybové hlášky? A co se týče monitorování výkonu, existují nějaké nástroje, které by mi mohly pomoci lépe pochopit, co se děje? Vím, že optimalizace serveru může být složitá záležitost a rád bych se dozvěděl o nějakých osvědčených praktikách pro správu vysokého zatížení. Co byste mi doporučili jako první kroky? Mám také přemýšlet o tom, jestli je potřeba server restartovat nebo zda je lepší pokusit se problém vyřešit bez tak radikálního opatření. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto problémem a co byste dělali na mém místě?