Serverovny.cz/Fórum/Jak správně nastavit primární a sekundární DNS servery?

Jak správně nastavit primární a sekundární DNS servery?

Zdravím všechny na fóru, potřeboval bych poradit ohledně nastavení DNS serverů. Mám doma router, který používám pro připojení k internetu, a zjistil jsem, že bych měl mít nastavené primární a sekundární DNS servery, ale vůbec nevím, jak na to. Když jsem koukal do administrace routeru, tak tam je spousta různých možností a já si nejsem jistý, co přesně vyplnit. Můžete mi prosím říct, jaký je rozdíl mezi primárním a sekundárním DNS serverem? Je potřeba je nějak zvlášť konfigurovat, nebo stačí zadat adresy a vše bude fungovat? A kde vlastně najdu ty správné adresy pro DNS servery? Slyšel jsem o nějakých veřejných DNS, ale nevím, jestli je to pro mě to pravé. Také by mě zajímalo, co se stane, když jeden z těch serverů nebude fungovat – bude to mít vliv na moje připojení? Jak se tedy ujistit, že mám všechno správně nastavené a žádné problémy s internetem nebudou? Díky moc za každou radu a zkušenost!

155 slov
1.6 minut čtení
27. 11. 2024
Lukáš Šimůnek

Primární a sekundární DNS servery jsou důležité pro to, jak ti router překládá doménová jména na IP adresy. Primární server je ten, na který se tvůj router nejdřív obrátí, a když to nefunguje, tak se pokusí o sekundární. Ve většině případů stačí zadat adresy těchto serverů do administrace routeru, nic víc konfigurovat nemusíš.

Pokud jde o adresy serverů, můžeš použít veřejné DNS jako Google (8.8.8.8 pro primární a 8.8.4.4 pro sekundární) nebo Cloudflare (1.1.1.1 a 1.0.0.1). Tyhle jsou rychlé a spolehlivé, takže jsou fajn volba.

Když jeden z těch serverů nefunguje, tak ti to může zpomalit připojení, ale obvykle by ses měl dostat na internet i tak, protože ten sekundární by měl fungovat jako záloha. Hlavně si to po nastavení ověř, jestli ti internet jede a jestli se stránky načítají rychle.

Takže z mého pohledu: zadej adresy do routeru, ulož a hotovo. Když bude něco špatně, prostě to zkontroluj nebo resetni router.

150 slov
1.5 minut čtení
2. 1. 2025
Renata Hanzlová

Takže k tomu DNS serveru – primární server je ten, který se používá jako první, když tvůj router potřebuje vyřešit doménu na IP adresu. Sekundární server se použije, když primární neodpovídá nebo selže. Je to taková pojistka, aby ti internet pořád fungoval, i kdyby jeden server byl mimo hru.

Nastavení je docela jednoduchý. V admin rozhraní routeru najdeš sekci pro nastavení DNS a tam prostě zadáš adresy. Můžeš použít veřejné DNS servery jako Google (8.8.8.8 pro primární a 8.8.4.4 pro sekundární) nebo Cloudflare (1.1.1.1 a 1.0.0.1). Ty jsou rychlé a spolehlivé.

Když jeden server nefunguje, router automaticky přepne na ten druhý, takže bys měl mít stále připojení, pokud jsi to nastavil správně. Jen si dej pozor, aby ses ujistil, že máš ty správný adresy zadany a uložil změny. Jinak ti to může trošku zkomplikovat život.

Jakmile to nastavíš, můžeš to otestovat třeba tak, že zavoláš nějakou stránku a uvidíš, jestli vše běží hladce. Držím palce!

153 slov
1.5 minut čtení
16. 1. 2025
Marek Musil

Takže primární a sekundární DNS servery jsou vlastně adresy, na který se tvůj router obrací, když potřebuje zjistit, jak přeložit doménu (třeba www.example.com) na IP adresu. Primární je ten hlavní, kam to půjde jako první, a sekundární je záložní pro případ, že by ten první nešel.

Nastavení je většinou jednoduchý – v administraci routeru najdeš sekci pro síť nebo WAN nastavení a tam bys měl mít políčka na zadání těchto DNS adres. Stačí tam napsat konkrétní IP adresy těch DNS serverů a mělo by to být hotovo.

Veřejné DNS jako Google (8.8.8.8 a 8.8.4.4) nebo Cloudflare (1.1.1.1) jsou dobrý volby a většinou fungují skvěle. Pokud jeden z těch serverů nebude fungovat, router se automaticky pokusí přejít na ten sekundární, takže bys neměl mít problémy s připojením.

Pro jistotu si to po nastavení vyzkoušej – zkus načíst nějakou stránku nebo použij příkaz ping v příkazovém řádku a uvidíš, jestli to všechno šlape.

Pokud to budeš mít správně nastavený, tak bys měl mít vše v pohodě. Kdyby něco nefungovalo, tak zkontroluj ještě firewall nebo další nastavení v routeru.

173 slov
1.7 minut čtení
1. 1. 2025
Jindřich Jonáš
Serverovny.cz/Články/Serverové služby
Jak správně konfigurovat DNS servery pro zajištění spolehlivostiV tomto článku se dozvíte, jak efektivně konfigurovat DNS servery, abyste minimalizovali výpadky a zvýšili rychlost přístupu k webovým stránkám. Nabíz...
1000 slov
10 minut čtení
15. 6. 2022
Ing. Kristýna Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky