Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když mi nefunguje replikace DNS?

Co dělat, když mi nefunguje replikace DNS?

Mám problém s replikací DNS na mých serverech a nevím, co s tím. Včera to ještě fungovalo skvěle, ale najednou se začaly objevovat problémy. Když změním nějaký záznam na jednom serveru, na druhém se to neprojeví. Zkoušel jsem restartovat služby, ale to nepomohlo. Přemýšlím, jestli to může být problém s firewall nastavením nebo s nějakými oprávněními. Mám serverové prostředí založené na Windows Serveru a používám Active Directory. Je možné, že by se mohlo jednat o nějakou chybu v konfiguraci? Taky mě zajímá, jestli je potřeba kontrolovat logy na serverech, nebo jak zjistit, kde je vlastně problém. Nesetkal se někdo s podobným problémem? Co byste doporučili jako první krok při řešení replikace DNS? Mám strach, že pokud to nevyřeším co nejdřív, tak to ovlivní další služby a aplikace, které závisí na správné funkčnosti DNS. Jaké nástroje bych mohl použít k diagnostice tohoto problému? A jaké kroky bych měl podniknout, abych zajistil, že se replikace opět ustálí a začnou fungovat všechny záznamy bez potíží?

162 slov
1.6 minut čtení
1. 1. 2025
Irena Kolmanová

Je možné, že je problém s replikací DNS kvůli nějaké chybě v síťovém nastavení nebo oprávněním. Zkus se podívat na firewall, jestli nejsou zablokované porty potřebné pro komunikaci mezi servery. Obvykle by měly být otevřené porty 53 pro DNS a 135 pro RPC, jinak to může dělat neplechu.

Doporučuji zkontrolovat logy DNS serverů, konkrétně System a DNS logy, najdeš tam případné chyby nebo varování. Můžeš taky spustit příkaz "dcdiag" a "repadmin" na serverech, ty ti pomůžou zjistit stav replikace AD a DNS.

Podívej se na konfiguraci zón, jestli jsou správně nastavené jako replikující a zkontroluj, jestli není problém s názvy serverů. Občas stačí i jen restartovat celý server, když nic jiného nepomůže. A nezapomeň, že pokud máš víc než dva DNS servery, měl bys mít i redundanci v jejich konfiguraci.

129 slov
1.3 minut čtení
15. 8. 2024
Dominik Kouba

Když ti nefunguje replikace DNS, tak pár věcí můžeš zkusit. Nejprve se podívej na to, jestli jsou oba servery ve stejné doméně a jestli mají správně nastavené IP adresy a DNS servery. Zkontroluj, jestli firewall neblokuje porty pro DNS (53 TCP a UDP) mezi serverama. Můžeš taky zkusit spustit příkaz "dcdiag" na doménovém řadiči, aby ses ujistil, že je všechno v pořádku s Active Directory. Logy v Event Vieweru taky můžou prozradit něco o problémech s replikací. V sekci DNS logy nebo System logy hledej nějaký varovný nebo chybový záznam. Zkus třeba restartovat službu "DNS Server" na obou strojích, někdy to pomůže. A pokud používáš zóny typu Active Directory Integrated, ujisti se, že máš správná oprávnění - aby mohli všechny servery replikovat záznamy. Pokud nic nepomůže, možná budeš muset provést ruční synchronizaci nebo zkontrolovat, jestli se nevytvářejí nějaké konflikty mezi záznamy. Držím palce, ať to brzy spravíš.

147 slov
1.5 minut čtení
26. 9. 2023
Soňa Ondrová

Nefungující replikace DNS může být celkem frustrující. Zkus nejdřív zkontrolovat, jestli jsou oba servery připojené do domény a zda mají správně nastavené IP adresy. Ověř, že je mezi nimi otevřená komunikace na potřebných portech – typicky 53 pro DNS a 135 pro RPC. Můžeš zkusit vypnout firewall, abys zjistil, jestli se tím problém nevyřeší. Dále se podívej na logy v Event Vieweru, tam bys mohl najít nějakou chybovou zprávu, která by ti napověděla. Je taky dobrý zkontrolovat, jestli máš správně nastavené zóny a jestli není problém s replikací Active Directory. Nástroje jako dcdiag nebo repadmin ti mohou pomoct diagnostikovat problémy s replikací AD, což může ovlivnit i DNS. Když už nic jiného, můžeš zkusit restartovat oba servery (pokud to jde), někdy je to nejlepší cesta. Držím palce, ať to vyřešíš.

130 slov
1.3 minut čtení
3. 1. 2024
Bedřich Rozsypal
Serverovny.cz/Články/Serverové služby
Jak správně konfigurovat DNS servery pro zajištění spolehlivostiV tomto článku se dozvíte, jak efektivně konfigurovat DNS servery, abyste minimalizovali výpadky a zvýšili rychlost přístupu k webovým stránkám. Nabíz...
1000 slov
10 minut čtení
15. 6. 2022
Ing. Kristýna Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky