Co dělat, když se mi server přestal rád a možná je tam ransomware?
Mám veliký problém, který nevím, jak vyřešit. Můj server, na kterém běží všechny důležité aplikace a data, se náhle přestal chovat normálně. Najednou se začal zpomalovat, objevují se divné zprávy a mám pocit, že něco není v pořádku. Všechny soubory jsou najednou zašifrované a já dostávám podivné výzvy k zaplacení výkupného. Je to možné, že se mi do serveru dostal ransomware? Jak bych to mohl zjistit? Co mám dělat dál? Zkoušel jsem restartovat server, ale to nepomohlo. Mám strach o všechna ta data, která tam mám. Je potřeba server odpojit od sítě? Jaká jsou rizika toho, že bych ho nechal stále připojený? Jaké kroky bych měl podniknout, abych minimalizoval škody? Existují nějaké nástroje nebo programy, které by mi mohly pomoct identifikovat a odstranit ransomware? Kdo se vůbec o tyto věci stará? Měl bych zavolat odborníka nebo to zvládnu sám? Vím, že jsou různé antivirové programy a software na ochranu proti malware, ale už je pozdě? A co zálohy? Neudělal jsem si žádnou zálohu a teď nevím, co si počít. Můžete mi prosím poradit, co dělat v této situaci?