Jak zjistím, který procesor je nejlepší pro náš server?
Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně výběru procesoru pro náš server. Máme teď starší model a plánujeme upgrade, protože už nezvládá naše požadavky a občas dochází k přetížení. Ale jak vlastně zjistit, který procesor je pro nás ten nejlepší? Co všechno bych měl vzít v úvahu? Mám se zaměřit na počet jader, frekvenci nebo spíš na architekturu? Jak důležitá je podpora virtualizace a kolik RAM by měl mít server, aby dobře fungoval s novým procesorem? A co spotřeba energie, má to vůbec význam při výběru? Slyšel jsem, že Intel a AMD mají své výhody a nevýhody, co byste doporučili pro naše použití? Chci, aby server zvládal jak webové aplikace, tak databázové operace bez problémů. Jaký je vlastně rozdíl mezi těmi různými modely procesorů jako Xeon nebo Ryzen a na co si dát pozor při porovnávání? Bude lepší investovat do dražšího modelu s víc jak 8 jádry nebo zůstat u něčeho levnějšího s méně jádry, ale vyššími takty? Je tu někdo, kdo má s tímto zkušenosti a mohl by mi osvětlit, jak se to všechno dělá? Díky moc za pomoc!