Co je důležitější - výkon procesoru nebo jeho spotřeba energie?
Když přemýšlím o stavbě serveru nebo upgradu stávajícího, pořád se mi honí hlavou, co vlastně vzít v úvahu jako prioritní faktor. Je tu tolik různých aspektů, ale zajímalo by mě, co je v dnešní době důležitější - výkon procesoru nebo jeho spotřeba energie? Na jedné straně mám pocit, že čím rychlejší a výkonnější procesor, tím lépe pro výkon aplikací a celkové zvládání zátěže v serverovně. Ale na druhé straně, vím, že energetická efektivita je čím dál víc klíčová, zejména s ohledem na náklady na provoz a ekologické trendy. Jak tedy najít tu správnou rovnováhu? Měli bychom se při výběru zaměřit primárně na to, kolik energie procesor spotřebovává, nebo bychom měli jít radši po maximálním výkonu a ignorovat spotřebu? Co třeba dlouhodobé náklady na provoz versus okamžitá efektivita – má smysl investovat do dražšího procesoru s vyšším výkonem, když by nás to mohlo v budoucnu stát víc na účtech za elektřinu? Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti vy ostatní. Jak se rozhodujete při výběru mezi těmito dvěma faktory? Je tu někdo, kdo by mohl sdílet zkušenosti s tím, jak se rozhodnutí ovlivňuje reálné použití serverů a jejich provoz? Myslíte si, že je možné najít nějaký ideální kompromis mezi výkonem a energetickou náročností? Jaké procesory jste si vybrali pro své projekty a co vás k tomu vedlo?