Serverovny.cz/Fórum/Je lepší sdílený nebo VPS hosting pro náročnější web?

Je lepší sdílený nebo VPS hosting pro náročnější web?

Zdravím všechny, chci se zeptat na něco ohledně hostingu. Plánuji spustit nový web, který by měl být docela náročný. Mám na mysli, že bude potřebovat slušnou kapacitu a výkon, protože očekávám, že se přes něj budou moci přihlásit a registrovat uživatelé, budou tam nějaké interaktivní prvky a možná i e-shop. Teď mě zajímá, jestli je lepší jít do sdíleného hostingu nebo si pořídit VPS? Slyšel jsem, že sdílený hosting může být levnější, ale co když se web rozroste? Nejsem si jistý, kolik zdrojů budu potřebovat a jestli sdílený hosting ustojí větší návštěvnost. Na druhou stranu VPS vypadá jako skvělá volba, protože tam mám více kontroly a dostatek prostředků jen pro sebe. Ale je to taky mnohem dražší a nevím, jestli to bude nutné hned na začátku. Někdo říká, že pokud plánujete růst, VPS je jasná volba, ale já se bojím investovat víc peněz bez zaručeného úspěchu. Jaké máte zkušenosti? Je sdílený hosting opravdu tak omezený pro náročnější weby? A co doporučení – kdy přejít z jednoho na druhý, nebo jak to zvládnout co nejlépe? Díky všem za názory!

178 slov
1.8 minut čtení
3. 3. 2023
Michal Pazdera

Takže, pokud plánuješ něco náročnějšího s uživateli a interakcí, asi bych šel do VPS. Sdílený hosting je fajn pro základní weby, ale jakmile začneš mít větší návštěvnost nebo potřebuješ víc zdrojů, může to být problém. U sdíleného hostingu jsi prostě závislej na tom, co ostatní dělají, a někdo jiný ti může vzít výkon. Když to přeženu, může ti to spadnout v nejhorším momentě.

Na VPS máš víc kontroly a zdroje jsou tvoje, což je super, když plánuješ růst. Jasně, je to dražší, ale pokud chceš mít jistotu a klid na práci, tak se to vyplatí. Můžeš začít na sdíleným hostingu a pak přejít na VPS, až to bude potřeba. Většinou se to ukáže podle toho, jak rychle se ti web rozrůstá a kolik máš návštěvníků. Takže pokud si nejsi jistý teď hned investovat do VPS, klidně začni se sdíleným hostingem, ale měj na paměti, že s růstem webu budeš muset přejít na lepší řešení.

154 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Zuzana Janková

Tak tohle je věčný boj mezi sdíleným a VPS hostingem. Jo, sdílený hosting je levnější, ale máš tam omezené zdroje a když ti web začne růst, může se to rychle stát problémem. S těma interaktivníma prvkama a e-shopem to bude chtít pořádný výkon, takže bych šel raději do VPS. Tam máš víc kontroly a vyhrazené prostředky, což je pro náročnější web víc než užitečné. Pokud se ti web rozjede, můžeš mít pak hromadu problémů s pomalým načítáním nebo výpadkama na sdíleném hostingu. A přechod na VPS není jednoduchá záležitost, takže čím dřív to uděláš, tím líp. Zainvestuj hned, i když to na začátku vypadá jako větší náklad. Ušetříš si pak nervy. Případně zvaž nějakej cloud hosting, ten je taky dobrá volba pro škálovatelnost.

123 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Michal Kopal
Serverovny.cz/Články/Hosting a jeho typy
Jak zvolit správný WordPress hosting pro náročné weby?Praktický průvodce výběrem WordPress hostingu pro weby s vysokou návštěvností, včetně tipů na výkon, bezpečnost a další klíčové faktory.
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2022
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky