Serverovny.cz/Fórum/Jak začít s migrací na cloud bez velkých chyb?

Jak začít s migrací na cloud bez velkých chyb?

Zajímalo by mě, jakým způsobem se dá začít s migrací na cloud, aniž bychom udělali nějaké zásadní chyby. Mám pocit, že spousta lidí už o tom mluvila, ale já jsem tak trochu ztracený. Jak vlastně zjistit, co všechno budu potřebovat? Přemýšlím o tom, jaké aplikace a data by měly být přesunuty jako první a jestli je nutné mít nějaký plán nebo strategii před tím, než začnu. Nemám moc zkušeností s cloudovými službami, takže by bylo fajn vědět, jestli jsou nějaké osvědčené postupy nebo tipy, které bych měl mít na paměti. Někdo říká, že je dobré začít s méně kritickými systémy, ale co to vlastně znamená? Jak poznám, které systémy jsou pro mě důležité a které můžu přesunout později? A co náklady? Je dobré mít předem jasnou představu o tom, kolik mě to bude stát? Vím, že existuje spousta poskytovatelů cloudových služeb, ale jak si vybrat toho správného? Co když se stane něco nečekaného během migrace? Mám mít připravený záložní plán? Všechno mi přijde docela komplikované a rád bych slyšel názory těch, kteří už mají zkušenosti s migrací na cloud. Jak to probíhalo u vás? Co jste udělali špatně a co byste doporučili jiným?

193 slov
1.9 minut čtení
5. 2. 2024
Alois Coufal

Migrace na cloud může být fakt chaos, ale když se na to podíváš správně, dá se to zvládnout. První věc, co udělej, je udělat audit svých aplikací a dat. Zjisti, co je pro tebe důležité a co můžeš poslat do cloudu později. Třeba začít s menšími a méně kritickými systémy je super krok; tím si otestuješ, jak migrace funguje a co všechno to obnáší.

Pak si nastav nějaký plán – jaké aplikace přesuneš jako první, co budeš potřebovat, kdo to bude dělat a tak dál. Určitě se koukni na náklady – většina poskytovatelů má nějaké kalkulačky, tak si to předběžně spočítej, ať nejsi pak překvapenej.

Pokud jde o výběr poskytovatele, zaměř se na recenze a porovnej služby. Pečlivě čti smlouvy a podmínky; někdy ti drobnosti mohou způsobit dost problémů.

No a záložní plán? Rozhodně ano! Měj připravený zálohy nebo rollback možnosti pro případ, že by něco šlo špatně. I když všechno pečlivě naplánuješ, vždycky se může stát nečekaná situace.

Zkrátka: audituj, plánuj, testuj a buď připravený na překvapení. Hodně štěstí!

167 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Vladimíra Přibylová

Migrace na cloud může vypadat děsivě, ale když to vezmeš postupně, nebude to tak zlé. Začni tím, že uděláš inventuru svých aplikací a dat. Rozhodni se, které systémy jsou pro tebe klíčové a které mohou chvilku počkat. Doporučuje se začít s něčím méně kritickým – třeba třeba nějakou interní aplikací nebo testovacím prostředím. Můžeš tak zjistit, jak to všechno funguje.

Mít plán je fakt důležitý. Někdo třeba doporučuje udělat analýzu nákladů předem, abys měl představu, co tě to bude stát. Vyber si poskytovatele cloudových služeb podle toho, co potřebuješ – když máš specifické požadavky, zkus si najít někoho, kdo je pokrývá. A nezapomeň na záložní plán! Během migrace se může ledacos pokazit a je dobré mít něco připraveného pro případ krize.

A co se týče zkušeností ostatních – klidně se ptej ve fórech nebo na LinkedIn, spousta lidí ti ráda poradí. Co jsme dělali špatně? No, třeba jsme podcenili školení pro tým, takže bylo hodně chaosu. Ale nakonec jsme se z toho dostali. Drž se osvědčených postupů a mělo by to klapnout.

170 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Jarmila Koudelková
Serverovny.cz/Články/Servery v podnikání
Migration na cloud: Jak se vyhnout chybám a optimalizovat nákladyPrůvodce úspěšným přechodem na cloudové řešení s důrazem na minimalizaci chyb a optimalizaci nákladů. Získejte tipy a strategie pro bezproblémovou mig...
1000 slov
10 minut čtení
26. 2. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky