Jak optimalizovat náklady při přechodu na cloudovou infrastrukturu?
Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně přechodu na cloud. Naše firma uvažuje o migraci z tradiční serverové infrastruktury na cloudové řešení a já bych chtěl vědět, jak vlastně optimalizovat náklady během tohoto procesu. Slyšel jsem, že přechod na cloud může být skvělý krok k úspoře peněz a zjednodušení správy IT, ale máme obavy z toho, že bychom mohli skončit se zbytečnými výdaji. Jakým způsobem tedy můžeme zajistit, aby nás to finančně nezruinovalo? Má někdo zkušenosti s tím, co všechno zohlednit při plánování rozpočtu na cloudové služby? Jaké faktory bychom měli mít na paměti, abychom minimalizovali náklady? Je dobré porovnávat různé poskytovatele nebo se zaměřit na konkrétní služby a možnosti? A co třeba skryté náklady, o kterých se moc nemluví? Jak se dá zabránit tomu, aby nás po přechodu čekaly nějaké nepříjemné překvapení? Rád bych slyšel názory a rady těch, kteří už tímto procesem prošli. Jaký přístup byste doporučili, pokud jde o plánování a správu nákladů spojených s cloudem? Děkuji předem za všechny tipy!