Jak začít s virtualizací serverů?
Zajímá mě, jak vlastně začít s virtualizací serverů, protože o tom slyším čím dál víc a vypadá to jako super způsob, jak efektivně spravovat servery. Mám nějaké základní znalosti o serverech a jejich správě, ale nikdy jsem se do virtualizace nepouštěl a teď bych chtěl vědět, co všechno je potřeba udělat na start. Přemýšlím, jestli potřebuju nějaký speciální hardware, nebo stačí to, co už mám. Je dobré mít nějaký konkrétní software na virtualizaci, nebo jsou i jiné alternativy? A co třeba licencování – je to složité? Byl bych rád za každou radu ohledně toho, jak správně nastavit virtuální servery a co všechno by mělo být součástí téhle infrastruktury. Jaké jsou nejlepší praktiky pro zálohování a obnovu těchto serverů? Jaký typ virtualizace se doporučuje pro malé firmy versus velké společnosti? Vím, že existují hypervisory jako VMware nebo Hyper-V, ale který je pro začátečníky nejvhodnější? Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu hodně pomohly, protože chci začít efektivně využívat zdroje a zjednodušit si správu. Jaké zdroje nebo dokumentaci byste doporučili k dalšímu učení? Doufám, že se najdou lidé s dobrou zkušeností, kteří mi pomohou rozjet tohle dobrodružství.