Serverovny.cz/Fórum/Jaké softwary potřebuju pro serverovou virtualizaci?

Jaké softwary potřebuju pro serverovou virtualizaci?

Zajímá mě, jaké softwary jsou vůbec potřeba pro serverovou virtualizaci. Chystám se nastavit vlastní virtuální servery a nevím, co všechno k tomu budu potřebovat. Představoval jsem si, že bych mohl použít něco jako VMware nebo Hyper-V, ale pak jsem slyšel i o open-source řešeních jako Proxmox nebo KVM. Jaký je mezi nimi rozdíl a co je pro mě lepší? Taky bych rád věděl, jestli potřebuju nějaké další nástroje na správu těch virtuálních strojů, třeba pro monitoring nebo zálohování. Je v tomhle ohledu lepší mít vše v jednom balíčku, nebo se raději podívat na specializované aplikace? A co licence? Musím něco kupovat, nebo jsou všechny tyto programy zdarma? Mám pocit, že je toho hrozně moc a nevím, kde začít. Takže pokud máte nějaké zkušenosti a doporučení ohledně software pro virtualizaci serverů, byl bych moc vděčný. Díky!

135 slov
1.4 minut čtení
1. 11. 2023
Helena Machová

Serverová virtualizace je fakt super téma. Takže, co se týče softwaru, máš pravdu, VMware a Hyper-V jsou známé možnosti, ale pokud chceš něco open-source, Proxmox a KVM jsou skvělý volby. Proxmox je jako balíček, co zahrnuje management a další funkce, zatímco KVM je víc základní a potřebuješ k němu přidat nástroje na správu, jako třeba oVirt nebo WebVirtMgr.

Pokud jde o monitoring a zálohování, můžeš použít nástroje jako Zabbix nebo Grafana pro monitoring. Zálohování můžeš řešit pomocí rsync nebo jiných skriptů. Je otázka, jestli chceš mít všechno v jednom (což je fajn pro začátečníky) nebo raději specializované nástroje.

Co se licencí týče, VMware a Hyper-V většinou vyžadují platbu za licenci (kromě základních verzí), ale Proxmox a KVM jsou zdarma. Samozřejmě, že u open-source softwaru může být potřeba investovat čas do nastavení a údržby, ale ušetříš na licencích. Takže záleží na tom, co preferuješ: zaplatit za pohodlí nebo si vzít čas na naučení s free alternativami. Doufám, že to trochu pomohlo!

159 slov
1.6 minut čtení
4. 7. 2023
Veronika Hrdličková

Pro serverovou virtualizaci máš fakt pár možností. VMware a Hyper-V jsou super, ale jsou to placené řešení, takže pokud chceš ušetřit, podívej se na open-source alternativy jako Proxmox nebo KVM. Ty jsou zdarma a mají dobrou komunitu. Proxmox je vlastně víc uživatelsky přívětivý, protože má webové rozhraní, takže se v tom lépe orientuješ než u KVM, kde si musíš víc hrát s příkazovým řádkem.

K tomu můžeš potřebovat i další nástroje pro správu virtuálních strojů. Například pro monitoring můžeš využít Zabbix nebo Prometheus, který ti pomůže sledovat výkon. Na zálohování zase můžeš použít Veeam (ale to je taky placené) nebo něco jako BorgBackup, což je open-source.

Co se licencí týče, jak už jsem říkal, Proxmox a KVM jsou zdarma, ale VMware a Hyper-V si zaplatíš. Takže pokud teď začínáš a chceš to mít levnější, určitě jdi do těch open-source variant a pak si to můžeš postavit tak, jak ti to bude vyhovovat. Hodně štěstí!

152 slov
1.5 minut čtení
30. 9. 2023
Štěpán Mareš
Serverovny.cz/Články/Servery v podnikání
Serverová virtualizace jako nástroj pro efektivní správu zdrojůObjevte, jak serverová virtualizace mění způsob, jakým podniky spravují své IT zdroje, šetří náklady a zjednodušuje administraci.
1000 slov
10 minut čtení
2. 2. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky