Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit Zabbix pro monitorování CPU na serveru?

Jak nastavit Zabbix pro monitorování CPU na serveru?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně nastavení monitorování CPU na mém serveru pomocí Zabbixu. Mám nainstalovaný Zabbix server a agent, ale nějak se v tom začínám ztrácet. Chtěl bych, aby mi to ukazovalo aktuální využití CPU, zátěž a další důležité metriky. Je potřeba něco speciálního konfigurovat v Zabbix agentovi nebo v serveru? Jaké položky bych měl sledovat, abych měl kompletní přehled o výkonu procesoru? Dále, jak se dostanu k těm datům už přímo v uživatelském rozhraní Zabbixu? Mám pocit, že jsem někde udělal chybu, protože zatím mi to nic neukazuje. Byl bych moc vděčný za nějaké konkrétní kroky nebo tipy, co všechno je třeba nastavit a jak se ujistit, že to fakt funguje. Díky moc!

115 slov
1.2 minut čtení
28. 3. 2024
Petr Charvát

Hele, pokud chceš sledovat CPU v Zabbixu, tak to není nic složitýho. První, co udělej, je ujistit se, že máš na serveru nainstalovaný Zabbix agent a ten běží. Pak v konfiguračním souboru agenta (obvykle /etc/zabbix/zabbix_agentd.conf) zkontroluj, že je tam správně nastavená IP adresa tvého Zabbix serveru. Pak restartni agenta.

Na Zabbix serveru si pak vytvoř nový host a přiřaď mu skupinu. Musíš mít přidané templaty pro monitorování CPU, většinou se používá "Template OS Linux" nebo "Template OS Windows", podle toho, co máš. Tyto templaty obsahují položky jako "system.cpu.util" nebo "system.cpu.load" a další.

Když to máš všechno nastavený a agent hlásí, že je online (měl bys to vidět v dashboardu), tak by se ti měly začít ukazovat metriky CPU. Můžeš si to prohlédnout v sekci "Monitoring > Latest Data" a filtrovat podle svého hosta. Pokud se nic nezobrazuje, zkontroluj logy agenta a serveru, jestli tam nejsou nějaký chyby.

Tak držím palce, snad to rozjedeš! Akorát pozor na firewall, ten může blokovat spojení mezi agentem a serverem.

162 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Bohuslav Skála

Takže, pokud máš Zabbix server a agent nainstalovaný, je potřeba pár věcí nastavit. V Zabbix agentovi to většinou nic extra nevyžaduje, měl by automaticky sbírat metriky jako CPU load, využití CPU a další. Zkontroluj si, jestli máš v konfiguračním souboru agenta (typicky /etc/zabbix/zabbix_agentd.conf) správně nastavenou IP adresu Zabbix serveru a že agent běží.

Pak už bys měl na serveru přidat nového hosta v Zabbix webovém rozhraní. Tam vyplníš IP adresu serveru a pak přidáš šablonu, která se jmenuje třeba "Template OS Linux" nebo něco podobného. Ta šablona obsahuje všechny sledované metriky pro CPU a další systémy.

Když tohle uděláš, dej si pozor na to, aby byl agent aktivní a chaoticky restartuj službu, pokud to bude potřeba. Měl bys vidět data v sekci "Monitoring" -> "Latest data" v Zabbixu. Pokud tam nic nevidíš, zkontroluj logy na agentovi a serveru, jestli tam nejsou nějaké chyby.

Je dobrý sledovat třeba CPU usage, load average a i temp CPU jestli chceš mít kompletní přehled. Pokud ti pořád nic nefunguje, tak se podívej na firewall, aby nebyly blokovány porty mezi agentem a serverem. Snad to pomůže!

179 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Michal Mareš
Serverovny.cz/Články/Open-source nástroje
Kontrola a monitorování serverů pomocí Zabbixu: Tipy a trikyObjevte praktické rady pro nastavení a optimální využití Zabbixu k monitorování výkonu serverů. Naučte se, jak efektivně spravovat své IT prostředí!
1000 slov
10 minut čtení
1. 10. 2021
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky