Serverovny.cz/Fórum/Zabbix neodesílá upozornění, co s tím?

Zabbix neodesílá upozornění, co s tím?

Mám celkem vážný problém se svým Zabbixem. V poslední době jsem si všiml, že se mi vůbec neodesílají upozornění na problémy, což je dost frustrující, protože potřebuji být informován o stavu serverů a různých služeb, které monitoruji. Nejdřív jsem si myslel, že se jedná jen o dočasný výpadek nebo něco podobného, ale už to trvá nějakou dobu a já jsem z toho čím dál víc nervózní. Zkontroloval jsem nastavení notifikací a všechno vypadá správně. Mám zadané správné e-mailové adresy a i další možnosti jako SMS nebo Jabber, ale nic mi prostě nechodí. Zkoušel jsem i restartovat Zabbix server, jestli to náhodou nepomůže, ale ani to nezabralo. V logu Zabbixu žádné chyby nevidím a nevím si rady, co dál. Mělo by mi to posílat upozornění na kritické stavy i na některé varování a teď mám pocit, že bych měl být na všechno sám a to opravdu nechci. Takže co teď? Je možné, že je chyba někde v konfiguraci nebo snad na úrovni serveru? Jaké jsou další kroky, které bych měl vyzkoušet? Co byste dělali na mém místě? Každá rada by mi pomohla.

181 slov
1.8 minut čtení
12. 7. 2023
Jindřiška Dobešová

Zní to frustrující, to chápu. Zkus se podívat na několik věcí. První, zkontroluj, jestli máš správně nastavené akce v Zabbixu. Měly by být přiřazené k triggerům, co monitoruješ. Dál, koukni na uživatelské oprávnění – jestli máš povolení dostávat upozornění. V logu Zabbixu bys měl najít informace o odesílání zpráv – zkus hledat něco jako "notification failed" nebo "mail sending". Taky se ujisti, že server, na kterém běží Zabbix, může odesílat e-maily (zkontroluj SMTP nastavení). Možná je problém i na straně poskytovatele e-mailu – zkus poslat testovací e-mail přímo z toho serveru. A pokud máš možnost, zjisti, jestli ti někdo jiný s notifikacemi funguje nebo ne. Zkrátka, projdi si všechno kolem notifikací a uvidíš, co se dá najít.

117 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Marcela Šilhavá

Zní to frustrující, fakt. Zkus prozkoumat pár věcí. První, co bych udělal, je zkontrolovat, jestli máš správně nastavené akce a trigger. Někdy se stane, že se akce vypnou nebo jsou špatně přiřazené k triggerům. Také zkontroluj, jestli máš správně nastavený uživatelský účet pro notifikace – musí mít povolení dostávat upozornění.

Další věc, co bys mohl zkusit, je otestovat notifikaci ručně – většina systémů to umí. Pokud to nefunguje, může být problém v mail serveru nebo něčem podobném. Taky se podívej na logy Zabbixu, i když říkáš, že tam nic není, zkus se podívat do /var/log/zabbix/zabbix_server.log nebo něco podobného podle toho, co používáš.

No a nakonec zkontroluj, jestli nejsou nějaké problémy s firewallem nebo sítěmi – občas to může blokovat odchozí poštu. Když tohle všechno projdeš a furt nic, tak bych zvážil reinstalaci nebo aktualizaci serveru. Držím palce!

136 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Milan Vojtěch
Serverovny.cz/Články/Open-source nástroje
Kontrola a monitorování serverů pomocí Zabbixu: Tipy a trikyObjevte praktické rady pro nastavení a optimální využití Zabbixu k monitorování výkonu serverů. Naučte se, jak efektivně spravovat své IT prostředí!
1000 slov
10 minut čtení
1. 10. 2021
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky