Serverovny.cz/Fórum/Jak se instaluje Plesk na Linux server?

Jak se instaluje Plesk na Linux server?

Nedávno jsem přemýšlel o tom, jak nainstalovat Plesk na Linux server a narazil jsem na pár problémů. Vím, že Plesk je skvělý nástroj pro správu webových stránek a hostování, ale nikdy jsem s ním dříve nepracoval. Jaké jsou první kroky, které bych měl udělat? Musím mít nějaké speciální oprávnění nebo předpoklady na serveru, než začnu? A co se týče verze Linuxu, je lepší použít Ubuntu, CentOS nebo něco jiného? Zajímalo by mě také, zda existují nějaké konkrétní příkazy, které bych měl v terminálu zadat k zahájení instalace. Nemám moc zkušeností s příkazovou řádkou, takže by bylo super mít jasně popsáno, co dělat. A co po instalaci? Jak se Plesk konfiguruje, abych mohl začít spravovat své domény a databáze? Mám pocit, že jsem zahlcen informacemi a nevím, kde začít. Rád bych slyšel od někoho zkušenějšího, jaký je nejlepší postup a na co si dát pozor. Děkuji předem za všechny rady a tipy!

151 slov
1.5 minut čtení
2. 5. 2024
Andrea Brožová

Instalace Plesku na Linux server je celkem jednoduchá, když víš, jak na to. Nejprve potřebuješ mít root nebo sudo oprávnění na svém serveru. Doporučuji používat buď CentOS nebo Ubuntu, protože Plesk je s těmito distribucemi nejlépe kompatibilní. Na začátek se ujisti, že máš aktualizovaný systém – to uděláš příkazem sudo yum update (CentOS) nebo sudo apt update && sudo apt upgrade (Ubuntu).

Pak stačí spustit instalační skript Plesku. Otevři terminál a zadej:

curl -O https://autoinstall.plesk.com/one-click-installer
chmod +x one-click-installer
sudo ./one-click-installer

Tímto stáhneš a spustíš instalační skript. Během instalace si projdi instrukce na obrazovce, budeš mít možnost vybrat si různé komponenty a konfigurace.

Po dokončení instalace bys měl být schopen se přihlásit do Plesku přes webový prohlížeč na adrese https://tvuj-ip-adresa:8443. Tam tě provede zbytkem nastavení – vytvoříš si admin účet, nastavíš domény a databáze.

Věnuj pozornost firewallu, aby Plesk mohl správně fungovat a nezapomeň na bezpečnostní opatření jako SSL certifikáty.

Tak hodně štěstí!“} ⟩ ⟨ Budeš potřebovat:

• root nebo sudo oprávnění.
  • doporučuji CentOS nebo Ubuntu.
  • aktualizovaný systém.
  • použij příkazy pro instalaci přes curl.
  • po instalaci se přihlas do Plesku a nastav si všechno podle sebe.
181 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeněk Zlámal

Nejdřív si musíš ověřit, že máš na serveru root oprávnění, protože Plesk potřebuje administrátorská práva na instalaci. Co se týče distribuce, Plesk běží dobře jak na CentOS, tak na Ubuntu, ale osobně bych doporučil CentOS pro stabilitu a podporu.

První krok je aktualizace systému, to uděláš příkazem:

sudo yum update  # pro CentOS 
// nebo 
sudo apt update && sudo apt upgrade  # pro Ubuntu 

Pak stáhneš instalační skript Plesku pomocí:

curl -O https://autoinstall.plesk.com/one-click-installer 
chmod +x one-click-installer 

A pak spustíš instalaci:

sudo ./one-click-installer 

Instalátor tě provede celým procesem a budeš mít možnost vybrat různé komponenty. Po dokončení instalace ti Plesk ukáže, jak se k němu přihlásit.

Po přihlášení do Plesku si projdi základní nastavení. Můžeš hned začít přidávat domény a spravovat databáze přes rozhraní. Hlavně si dej pozor na firewall a bezpečnostní nastavení, abys měl vše dobře zabezpečené.

Jestli ti něco nebude jasné, klidně se ptej. Může to vypadat složitě, ale po pár pokusech se do toho dostaneš.

157 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Simona Havlová
Serverovny.cz/Články/Open-source nástroje
Jak nastavit Plesk na Linuxovém serveru pro správu webových aplikací?Podrobný průvodce instalací a konfigurací Plesku na Linuxovém serveru, který vám pomůže efektivně spravovat vaše webové aplikace.
1000 slov
10 minut čtení
27. 10. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky