Serverovny.cz/Fórum/Co potřebuju vědět před nastavováním Plesku?

Co potřebuju vědět před nastavováním Plesku?

Zdravím všechny, chci se zeptat, co všechno bych měl mít na paměti, než se pustím do nastavování Plesku. Nikdy jsem to nedělal a trošku se toho bojím. Mám několik serverů a vím, že Plesk je hodně populární pro správu webových služeb, ale nevím, kde začít. Jaké systémové požadavky bych měl mít? Musím mít konkrétní verzi operačního systému nebo databáze? A co licence? Vím, že existují různé typy licencí podle počtu domén a uživatelů, ale jak zjistím, co přesně potřebuji? Také by mě zajímalo, jestli je nějaký postup nebo checklist, který by mi pomohl s instalací. Měl bych si připravit nějaké zálohy nebo něco jiného před tím, než začnu instalovat? A co bezpečnostní nastavení - na co si dát pozor? Doufám, že mi někdo poradí s těmito otázkami. Jaké jsou vaše zkušenosti s Pleskem a co byste doporučili začátečníkovi?

138 slov
1.4 minut čtení
25. 5. 2024
Alena Vejvodová

Takže, když se chystáš na Plesk, pár věcí si musíš ujasnit. První věc, co se systémových požadavků týče – měl bys mít minimálně nějaký server s Linuxem (třeba CentOS, Ubuntu nebo Debian). Na Windows to taky běží, ale většina lidí to má na Linuxu. Zkontroluj si verzi OS, Plesk má svoje specifikace, tak ať nejsi pozadu.

Co se týče databáze, obvykle stačí MySQL nebo PostgreSQL, ale zase záleží na tom, co plánuješ dělat. K licenci – fakt je to o počtu domén a uživatelů, takže si spočítej, kolik toho budeš mít. Můžeš začít s nějakou základní verzí a pak upgradovat. Na webu Plesku najdeš kalkulačku licencí.

Před instalací si udělej zálohy všeho důležitého, i kdyby se něco pokazilo. Taky si připrav SSH přístup k serveru, to pak usnadní práci. Co se bezpečnosti týče – nezapomeň nastavit firewall a pravidelně aktualizuj Plesk a všechny související aplikace. Základní bezpečnostní pravidla jako silné hesla platí taky.

Pokud máš víc serverů, můžeš to zkusit nainstalovat nejdřív na jeden testovací a pak když to zvládneš, tak na ty další. Check-list? Záloha dat, nastavení serveru, instalace Plesku, základní konfigurace (domény, uživatelé), zabezpečení. Tak snad ti to pomůže!

188 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Ludmila Šrámková

Předtím, než začneš s Pleskem, měl bys mít jasno v několika věcech. První je systémové požadavky – Plesk obvykle potřebuje nějakou konkrétní verzi Linuxu, většinou Ubuntu nebo CentOS. Zkontroluj oficiální stránky, tam najdeš aktuální info. Co se týče databází, běžně to funguje s MySQL nebo MariaDB, ale taky se podívej na doporučení. Licencování je další kapitola – záleží na počtu domén a uživatelů, co plánuješ mít. Můžeš začít s touto licencí a pak přejít na vyšší, pokud to bude potřeba, ale zjisti si předem ceny.

Checklist pro instalaci by měl zahrnovat zálohy stávajících dat a konfigurací – nikdy nevíš, co se může pokazit. A nezapomeň na bezpečnostní nastavení: firewall, SSH klíče místo hesel a pravidelně aktualizovat aplikace. Je dobrý mít plán na údržbu serveru, jako jsou záplaty a monitorování výkonu. Zkušenosti s Pleskem jsou různorodý – pro začátečníka je to super nástroj, ale chce to chvíli zvyknout si na rozhraní a funkce. Hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Vojtěch Smola
Serverovny.cz/Články/Open-source nástroje
Jak nastavit Plesk na Linuxovém serveru pro správu webových aplikací?Podrobný průvodce instalací a konfigurací Plesku na Linuxovém serveru, který vám pomůže efektivně spravovat vaše webové aplikace.
1000 slov
10 minut čtení
27. 10. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky