Jak ochránit server před viry?
Nedávno jsem začal provozovat svůj vlastní server a už teď mám strach z toho, že by se na něj mohly dostat viry nebo jiné škodlivé software. Slyšel jsem, že dnes je to čím dál tím obtížnější, protože útočníci vymýšlejí stále sofistikovanější metody, jak se dostat do systémů a získat citlivá data. Vím, že je důležité mít nainstalovaný antivirus, ale co když je to málo? Jaké další kroky bych měl podniknout, abych zajistil, že můj server zůstane bezpečný? Měl bych přemýšlet o nějakých pravidelných aktualizacích softwaru? A co firewally? Jak vlastně fungují a jak je správně nastavit? Zajímá mě také, jestli existují nějaké dobré praktiky pro zabezpečení serveru, které bych měl mít na paměti při jeho správě. Je dobré používat nějaké speciální nástroje na sledování bezpečnosti či analýzu provozu? A co zálohování? Jak často bych měl zálohovat data a jakým způsobem to udělat, aby byly bezpečné? Mám obavy také z toho, jestli vůbec dokážu rozlišit mezi normálními a podezřelými aktivitami na serveru. Co mám dělat, když zaznamenám něco neobvyklého? Myslíte si, že je lepší začít s nějakým hostingem, který nabízí zabezpečení jako součást svých služeb, nebo si radši postavit vše sám od základů? Jakou roli hrají šifrování a certifikáty v ochraně serveru? Rád bych věděl o všech těchto aspektech víc, protože se chci ujistit, že všechno bude fungovat hladce a moje data budou v bezpečí. Díky za všechny tipy a rady!