Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když zapomenu heslo k serveru?

Co dělat, když zapomenu heslo k serveru?

Zdravím všechny, dostal jsem se do dost nepříjemné situace. Mám server, na kterém běží pár důležitých aplikací a databází, ale bohužel jsem zapomněl heslo k přístupu. Zkoušel jsem všechno možné, včetně variant, které mám obvykle v paměti, ale nic nefunguje. Je tu možnost nějakého resetu hesla nebo obnovení přístupu? Chápu, že by to mělo být udělané nějak bezpečně, ale co když jsem naprosto bezradný? Mám strach o data a vůbec nevím, co teď dělat. Můžu zkusit nějaké příkazy přímo v terminálu nebo je třeba se obrátit na podporu hostingové společnosti? Slyšel jsem něco o recovery módech nebo bootovacích discích, ale netuším, jak to vlastně funguje. Vím, že by bylo dobré mít zálohy – to mi teď vrtá hlavou – ale co když je nemám? Jaká jsou rizika při resetování hesla? Kdo má zkušenost s tímto problémem? Jak dlouho trvá obvykle takový proces a co všechno budu potřebovat? Budu rád za každou radu nebo tip, který by mi pomohl vyřešit tuto situaci.

161 slov
1.6 minut čtení
15. 11. 2023
Dana Čermáková

Zkoušel jsi už všechny možné kombinace? Pokud máš přístup k fyzickému serveru, tak bys mohl zkusit reboot a nabootovat do recovery módu. Ten má většinou možnost resetování hesla. Když máš nějakou bootovací USB nebo disk s OS, můžeš nabootovat z toho a pokusit se získat přístup k systému. Většina Linux serverů ti pak umožní změnit heslo přes chroot.

Pokud jsi na hostingu, tak bych kontaktoval jejich podporu. Měli by mít nějaké postupy, jak ti pomoci s obnovením přístupu, hlavně pokud jde o důležitá data. Když nemáš zálohy, tak je to risky, ale obvykle to jde nějak vyřešit.

Zkus si vzpomenout, jestli jsi někdy nezapisoval hesla někde – třeba v nějakém password manageru. To by ti mohlo ušetřit čas. Jak dlouho to bude trvat? To fakt záleží na tom, jaký máš hosting nebo jak se ti podaří dostat do systému. Tak držím palce.

142 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Karolína Navrátilová

Když zapomeneš heslo k serveru, je pár možností, co můžeš zkusit. Pokud máš přístup k fyzickému stroji nebo máš konzoli, můžeš zkusit bootovat do recovery módu. Většina Linux serverů to umí – stačí při startu stisknout nějakou klávesu (většinou Esc nebo Shift) a pak vybrat recovery režim. Tam bys měl mít možnost spustit příkaz pro reset hesla.

Jestli je to Windows server, můžeš zkusit použít bootovací disk s instalací Windows a v rámci něj použít příkazy pro obnovení hesla. Taky jsou nástroje jako Offline NT Password & Registry Editor, co ti můžou pomoct.

Pokud nemáš fyzický přístup, tak asi nezbývá než kontaktovat podporu tvé hostingové firmy. Měli by mít nějaké postupy na tohle a pomůžou ti s obnovou přístupu.

Zálohy jsou samozřejmě ideální, ale pokud je nemáš, tak doufej, že data na serveru nejsou úplně kritická. Riziko resetování hesla většinou spočívá v tom, že se můžeš dostat do situace, kdy něco nefunguje jak má – třeba aplikace nebo databáze se můžou po resetu chovat divně.

Celkově to většinou trvá pár hodin, pokud narazíš na problém. Takže drž palce a snad to klapne.

180 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Ivana Pražáková
Serverovny.cz/Články/Serverová zabezpečení
Zásady správy hesel: Jak zajistit bezpečné přihlášení do serveruNaučte se zásady správy hesel a objevte nejlepší postupy pro zabezpečení přístupu k serverům. Dvoufázové ověření jako klíč k vyšší bezpečnosti.
1000 slov
10 minut čtení
14. 11. 2023
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky