Jak se dá rychle obnovit server po výpadku?
Nedávno se mi stalo, že náš server zažil docela nepříjemný výpadek. Všechny webové stránky přestaly fungovat a já jsem byl naštvaný, protože jsme měli důležité objednávky a uživatelský provoz. Snažil jsem se rychle zjistit, co se stalo a jak to co nejdřív napravit. Nechci opakovat chyby, co jsem udělal, takže by mě zajímalo, jestli existují nějaké osvědčené metody nebo postupy, které by mohly pomoci s rychlou obnovou serveru po takovém výpadku. Jaké nástroje nebo systémy zálohování doporučujete? Co mám udělat jako první krok, když zjistím, že server je offline? Mám začít s restartem serveru, nebo se nejprve podívat na logy a zjistit příčinu problému? A co když je výpadek způsobený hardwarem, jak rychleji zajistit náhradní díly nebo přístup k novému serveru? Rád bych věděl také něco o prevenci – co mohu udělat, abych minimalizoval riziko budoucích výpadků? Prosím o jakékoli rady nebo tipy, které by mi pomohly lépe zvládat tyto krizové situace. Jsem si jistý, že na fóru je spousta zkušených administrátorů, kteří mají s těmito problémy bohaté zkušenosti.