Serverovny.cz/Fórum/Problémy s Wi-Fi kvůli okolním sítím

Problémy s Wi-Fi kvůli okolním sítím

Mám takový problém, poslední dobou mi Wi-Fi hodně často vypadává a vůbec nevím, co s tím. Snažím se pracovat z domova a najednou se mi začne trhat připojení, nebo úplně vypadne. Zjistil jsem, že je tady kolem mě spousta dalších sítí a občas mám pocit, že se navzájem rušíme. Zkoušel jsem už všechno možné – restartovat router, měnit heslo, ale pořád to není ono. Někdy je to lepší, jindy zase horší. Mám podezření, že to může být i tím, že používám starší router a možná by bylo dobré ho vyměnit. Ale pak si říkám, jestli by to opravdu vyřešilo problém. Jak je vůbec možné, že tolik sítí může ovlivnit moje připojení? Existuje nějaký způsob, jak zjistit, které kanály jsou méně využívané? A jsou nějaké tipy na nastavení routeru, které by mohly pomoci? Jak poznám, když je kanál přeplněný? A co třeba použít nějaký zesilovač signálu nebo extender? Pomohlo by to? Rád bych věděl, jestli má někdo podobnou zkušenost nebo jestli víte o nějakých konkrétních nástrojích na diagnostiku sítě. Díky moc za jakékoli rady!

173 slov
1.7 minut čtení
15. 5. 2024
Jaroslava Vobořilová

Zní to jako typický problém s Wi-Fi, zvlášť v oblastech, kde je hodně sítí. Pokud máš starší router, tak to určitě může být jeden z důvodů. Novější routery mají lepší schopnost zvládat rušení a často i lepší pokrytí. Dobrý tip je zkusit zjistit, na jakých kanálech ostatní sítě fungují. Můžeš použít nástroje jako Wi-Fi Analyzer (případně nějakou aplikaci na mobilu), co ti ukáže, jaké kanály jsou přeplněné. Pak můžeš v nastavení routeru přepnout na méně používaný kanál. Obvykle se doporučuje 1, 6 nebo 11 pro 2.4 GHz pásmo, ale pokud je to vytížené, zkusit jiný kanál může pomoct.

Co se týče zesilovačů signálu nebo extenderů - to může fungovat, když máš slabý signál v určitých částech bytu. Ale pokud je problém spíš v rušení od ostatních sítí, tak to moc nepomůže. Zkus to s tím kanálem nejdřív. Taky se koukni na možnosti nastavení routeru, možná tam najdeš nějaké volby pro QoS (Quality of Service), který by mohl zlepšit stabilitu připojení při práci z domova.

164 slov
1.6 minut čtení
11. 8. 2023
Bohumil Sládek

Zní to, jako bys měl fakt špatnej signál. Možná máš pravdu, že starší router může způsobovat problémy, zejména v hustě osídlených oblastech, kde je spousta sítí. Každá Wi-Fi síť používá určité kanály a pokud je moc sítí na stejným kanálu, tak se ruší. Zkus použít nějaký nástroj na skenování Wi-Fi, jako je třeba WiFi Analyzer nebo inSSIDer. Ty ti ukážou, jaké kanály jsou nejvíc obsazené a možná by stálo za to přepnout svůj router na kanál s menším zatížením.

Co se týče nastavení routeru, zkus změnit šířku kanálu na 20 MHz místo 40 MHz, to může trochu pomoct s interferencí. A pokud jde o zesilovač signálu nebo extender, tak to může být užitečný, pokud máš velký byt nebo dům a signál je slabý na některých místech. Ale pozor, tohle taky může způsobit další rušení, takže si to dobře rozmysli.

Pokud to nezlepší, fakt zvaž investici do novějšího routeru – ideálně s podporou 5 GHz, protože tyto frekvence jsou méně zaplněné než 2.4 GHz. Hodně štěstí!

164 slov
1.6 minut čtení
24. 4. 2023
Rudolf Kraus
Serverovny.cz/Články/Bezdrátové sítě
Jak eliminovat rušení v bezdrátových sítích: Praktické tipyZjistěte, jak efektivně eliminovat rušení ve vaší Wi-Fi síti pomocí osvědčených technik a tipů. Zlepšete stabilitu připojení a vychutnejte si rychlý i...
1000 slov
10 minut čtení
13. 4. 2021
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky