Co všechno potřebuji zkontrolovat před výběrem cloudového řešení?
Plánuji přejít na cloudové řešení, ale nejsem si úplně jistý, co všechno bych měl zkontrolovat před tím, než se definitivně rozhodnu. Je toho spousta, co mě napadá. Měl bych se vlastně zaměřit na to, jaké konkrétní služby cloudové platformy nabízejí? A co bezpečnost? Je důležité zjistit, jakým způsobem zabezpečují data a zda mají nějaké certifikace nebo standardy, které by měly splňovat. Co třeba dostupnost a spolehlivost? Je dobré si zjistit, jaké mají garance uptime a jaký je jejich plán obnovy po havárii. Zajímalo by mě také, jaké možnosti škálování nabízejí – co když moje potřeby porostou? A co náklady? Jaké jsou skryté poplatky a zda jsou nějaké slevy pro dlouhodobé smlouvy? Určitě je dobré porovnat více poskytovatelů a přečíst si recenze od ostatních uživatelů. Mám se také podívat na technickou podporu – odpovídají rychle? Jaká je jejich dostupnost? Co když budu potřebovat pomoc v noci nebo o víkendu? A co integrace s existujícími systémy? Odpovídají dobře na API a poskytují snadné propojení s aplikacemi, které už používám? Není to vůbec jednoduchá otázka, tak snad mi někdo pomůže ujasnit si, na co všechno bych neměl zapomenout.