Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší nástroje pro monitorování výkonu na Linuxu?

Jaké jsou nejlepší nástroje pro monitorování výkonu na Linuxu?

Zdravím všechny, poslední dobou se snažím víc proniknout do správy Linuxových serverů a jeden z hlavních problémů, který mě trápí, je sledování výkonu. Zajímalo by mě, co doporučujete jako nejlepší nástroje pro monitorování výkonu na Linuxu. Vím, že existuje spousta možností, ale rád bych věděl, které z nich jsou opravdu efektivní a snadno použitelné. Myslíte, že by měl člověk začít s něčím jednoduchým, nebo je lepší hned skočit do pokročilejších nástrojů? Mám zkušenosti s některými základními příkazy jako top nebo htop, ale rád bych to posunul dál. Taktéž by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na grafické rozhraní pro monitorování, protože preferuji vizuální přehledy. Jaké metriky považujete za klíčové při sledování výkonu serveru? Které nástroje například pomáhají sledovat zatížení CPU, paměti nebo I/O operace? A co sledování sítí – doporučili byste něco speciálního? Předem díky za všechny vaše rady a názory!

141 slov
1.4 minut čtení
10. 2. 2024
Bohuslav Toman

Dobrý tip je začít třeba s Grafana a Prometheus. Tohle combo je super pro vizualizaci a sběr dat. Pak je tu také Zabbix, který je trochu složitější, ale má hodně možností. Pokud máš rád jednoduchost, tak se mrkni na Netdata. Sleduje to spoustu metrik v reálném čase a má to pěkné GUI. Pro monitorování CPU, paměti, I/O a sítí je fajn i nload nebo iftop pro sledování síťového provozu.

Když chceš něco základního, tak top a htop jsou fajn pro rychlý přehled. Na klíčové metriky bych se zaměřil na zatížení CPU, využití paměti, diskové operace a síťový provoz. Sledování těchto věcí ti dá dobrý obraz o zdraví serveru. Měj na paměti, že je dobré mít i nějaký alerting, když se něco pokazí. Takže pokud se rozhodneš pro Zabbix nebo něco podobného, určitě to oceníš.

133 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Vladimír Tesař

Tak jestli chceš něco jednoduchýho, začni určitě s htop nebo glances. Htop je fajn, protože ti ukáže procesy v reálném čase a můžeš si to pěkně seřadit. Glances zas dává celkový přehled o systému včetně CPU, paměti a diskových operací. Pokud chceš víc dat, tak zkus nload pro síťový monitoring nebo vnstat pro sledování trafficu přes čas. Na grafy je skvělý Grafana spolu s Prometheusem, to ti udělá hodně hezký dashboardy. Na serverech se obvykle sleduje zatížení CPU, využití RAM, I/O operace a samozřejmě síťovej traffic. Zjistit, co ti nejvíc zatěžuje server, je klíčový. Určitě se zaměř na tyhle metriky a postupně zkoušej víc pokročilý nástroje jako třeba Netdata nebo Zabbix, pokud chceš mít fakt detailní monitorování. Hodně štěstí!

119 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Jakub Hladík
Serverovny.cz/Články/Linuxové servery
Optimalizace výkonu Linuxového serveru: Klíčové techniky a nástrojeObjevte osvědčené metody pro optimalizaci výkonu Linuxových serverů, včetně konfigurace jádra, ladění systémových parametrů a využití diagnostických n...
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky