Serverovny.cz/Fórum/Jak ochránit Linux server před DDoS útoky?

Jak ochránit Linux server před DDoS útoky?

Zajímalo by mě, jakým způsobem je možné chránit Linux server před DDoS útoky. Mám server, který slouží k hostování webových stránek a občas se mi stane, že zažívám nějaké neobvyklé výpadky nebo zpomalení, a tak přemýšlím, jestli by to mohlo být právě tímto typem útoku. Slyšel jsem něco o různých způsobech ochrany, jako jsou firewally, filtry nebo dokonce nějaké služby třetích stran, ale nejsem si úplně jistý, co všechno bych měl udělat. Existují nějaké konkrétní nástroje nebo nastavení, co bych měl mít na paměti? Jaká je nejlepší praxe v této oblasti? Také by mě zajímalo, jestli je potřeba něco speciálního nastavit na úrovni serverového hardwaru nebo v samotném operačním systému. Mohli byste mi doporučit nějaké tipy nebo zdroje, které by mi pomohly lépe pochopit tuto problematiku? A jak moc se liší ochrana mezi různými distribucemi Linuxu? Děkuji všem za rady!

140 slov
1.4 minut čtení
15. 11. 2023
Magdaléna Šulcová

Ochrana Linux serveru před DDoS útoky je dost důležitá a určitě bys měl zvážit pár věcí. Zaprvé, firewall je základ – můžeš použít iptables nebo něco jako UFW, aby jsi omezil příchozí provoz. Můžeš nastavit pravidla, která blokují nežádoucí IP adresy nebo limitují počet spojení z jedné adresy. Taky se podívej na nástroje jako Fail2ban, který ti pomůže s blokováním podezřelých aktivit.

Další dobrá věc je použít CDN, což ti pomůže rozložit zátěž a chránit tvůj server před útoky. Služby jako Cloudflare mají ochranné mechanismy, které mohou filtrovat nežádoucí provoz ještě předtím, než se dostane k tobě na server.

Co se týče samotného serveru, měl bys mít správně nakonfigurovaný systém a pravidelně aktualizovat software, aby ses vyhnul známým zranitelnostem. A nezapomeň monitorovat provoz – nástroje jako Nagios nebo Zabbix ti mohou pomoct sledovat neobvyklé aktivity.

Pokud jde o hardware, většinou stačí solidní připojení a dobrý router. Některé firmy nabízejí specializované DDoS ochrany na úrovni sítí, takže pokud to myslíš vážně, můžeš zavést i takové řešení.

Distribuce Linuxu obvykle nemají v sobě podstatné rozdíly v tomhle ohledu, takže výše zmíněné nástroje by měly fungovat téměř všude. Hlavně buď proaktivní a měj zálohy – to nikdy neškodí.

191 slov
1.9 minut čtení
31. 3. 2023
Soňa Tomanová

Ochrana Linux serveru před DDoS útoky není sranda, ale pár tipů ti může pomoct. Prvně, zvaž použití firewallu jako je iptables nebo nftables. Tyhle nástroje ti umožní blokovat podezřelé IP adresy a omezit provoz. Můžeš taky nasadit rate limiting, což ti pomůže omezit počet požadavků z jedné IP za časový úsek.

Dále doporučuji nějakou službu třetí strany, třeba Cloudflare nebo Akamai, tyhle služby mají dobré DDoS ochrany a umějí filtraci provozu. Můžeš také nastavit SYN cookies na svém serveru pro ochranu proti SYN flood útokům.

Co se týče nastavení operačního systému, ujisti se, že máš aktualizovaný kernel a všechny balíčky. Někdy je dobrý mít nastavené limity na TCP spojení v souboru sysctl.conf – to ti může pomoct zvládnout větší zatížení.

Hardware? No, pokud máš možnost, tak lepší síťovou kartu a dostatek RAM ti určitě pomůže. Ale většinou je to o softwarových opatřeních. A co se distribucí týče, většina těchto nástrojů funguje podobně napříč různými verzemi Linuxu.

Zdroje? Podívej se na dokumentaci k iptables a sysctl, občas tam najdeš i dobré příklady.

168 slov
1.7 minut čtení
9. 12. 2024
Alena Holušová
Serverovny.cz/Články/Linuxové servery
Bezpečnostní praktiky pro Linuxové servery: Ochrana před útokyObjevte klíčové bezpečnostní praktiky, které pomohou chránit vaše Linuxové servery před hrozbami a útoky. Naučte se, jak zabezpečit své servery efekti...
1000 slov
10 minut čtení
25. 3. 2020
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky