Co dělat, když se mi server pořád restartuje po útoku?
Nedávno jsem se potýkal s vážným problémem ohledně mého serveru. Po tom, co jsem zjistil, že byl napaden, začal se server chovat podivně – neustále se restartuje a já vůbec nevím, co s tím dělat. Nejdřív jsem si říkal, že stačí jen vyčistit nějaké soubory nebo možná udělat aktualizaci, ale nic nepomohlo. Je to jako začarovaný kruh! Každý pokus o restartování se zdá být zbytečný, protože jakmile se opět nahodí, hned se znovu restartuje. Zkoušel jsem různá nastavení a dokonce i zálohy, ale problém přetrvává. Mám podezření, že by mohlo jít o nějaký malware nebo něco podobného. Rád bych věděl, jestli má někdo zkušenosti s podobnými situacemi a jaké kroky byste doporučili udělat jako první? Mám se pokusit o reinstalaci systému nebo raději provést důkladnou analýzu bezpečnosti? Jaké nástroje použít na skenování serveru a jak zjistit, jestli je napadený nějakým trojským koněm nebo jinými škodlivými programy? Je nějaký způsob, jak minimalizovat riziko takových útoků do budoucna? Co vlastně dělat v takových případech? Jestli někdo má tipy na obnovu po útoku, budu moc vděčný za jakoukoliv radu alebo nasměrování. Díky!