Serverovny.cz/Fórum/Mám sledovat konektivitu HTTPS nebo HTTP serveru?

Mám sledovat konektivitu HTTPS nebo HTTP serveru?

Přemýšlím o tom, co by pro mě mohlo být lepší, když jde o sledování konektivity serveru. Teď mám na mysli, jestli se zaměřit na HTTPS nebo spíše na HTTP. Chápu, že HTTPS je bezpečnější a používá šifrování, což je v dnešní době asi důležité. Ale co když mám starý web, který ještě běží na HTTP? Je opravdu nutné investovat čas a prostředky do sledování HTTPS, když většina mého provozu je zatím stále na HTTP? Zajímalo by mě, zda existují nějaké konkrétní výhody, které bych měl mít na paměti při rozhodování mezi těmito dvěma protokoly. Vím, že sledování konektivity je důležité pro zajištění dostupnosti a výkonu serveru, ale jak moc se liší přístupy k monitorování HTTP oproti HTTPS? Co tedy doporučujete - soustředit se více na HTTPS kvůli jeho zabezpečení a důvěře uživatelů, nebo je lepší nejdříve pokrýt všechny základní HTTP servery předtím, než začnu řešit přechod na HTTPS? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Mějte prosím na paměti, že nejsem odborník na servery, takže jednoduché vysvětlení by bylo super! Děkuji!

170 slov
1.7 minut čtení
1. 12. 2024
Kateřina Řezníková

Záleží na tom, co chceš. Pokud máš starý web bez HTTPS, tak sledovat HTTP je určitě důležitý první krok. Ale pravda je, že většina lidí dneska očekává nějakou úroveň zabezpečení, takže pokud plánuješ zůstat v byznysu, měl bys na HTTPS pomalu přejít. Monitorování HTTPS má svoje specifika, jako třeba potřebu spravovat certifikáty a sledovat šifrování, ale většina moderních nástrojů to zvládá. Doporučil bych ti postupně přecházet na HTTPS a pak sledovat obojí. Konektivita a výkon jsou klíčový, ale bezpečnost už dneska fakt hraje velkou roli. Takže asi tak.

88 slov
0.9 minut čtení
19. 1. 2025
Dominik Vacek

Pokud řešíš sledování konektivity, rozhodně bych doporučil zaměřit se na HTTPS. Jasně, že sledovat HTTP je důležitý, ale dneska už lidi víc důvěřují zabezpečeným stránkám a vyhledávače preferujou HTTPS. Když máš starý web na HTTP, tak to možná funguje, ale už to není moc trendy a můžeš ztrácet návštěvníky. Navíc, s HTTPS máš šifrování, což chrání data uživatelů, což je fakt důležitý. Sledování HTTPS serveru ti navíc dá víc informací o tom, jak je všechno v pohodě, protože tam může být víc věcí, co se můžou pokazit (třeba certifikáty). Takže pokud plánuješ do budoucna, určitě investuj čas a prostředky do přechodu na HTTPS a pak na něm sleduj konektivitu. Jakmile to změníš, bude to pro tebe i pro uživatele lepší.

120 slov
1.2 minut čtení
9. 1. 2025
Vladimír Tesař
Serverovny.cz/Články/HTTP a HTTPS servery
Metriky výkonu: Jak měřit efektivitu vašich HTTP a HTTPS serverůTento článek se zaměřuje na metriky výkonu HTTP a HTTPS serverů, jak je měřit a optimalizovat pro rychlost a dostupnost webových stránek.
1000 slov
10 minut čtení
17. 11. 2023
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky