Serverovny.cz/Fórum/Jak správně nastavit certifikát pro HTTPS?

Jak správně nastavit certifikát pro HTTPS?

Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně nastavení certifikátu pro HTTPS na mém webu. Jsem v tomhle ještě docela nováček a chci mít jistotu, že to udělám správně. Slyšel jsem, že je důležité mít SSL certifikát, ale nevím přesně, jaký typ certifikátu zvolit a jak ho správně nainstalovat. Zkoušel jsem už pár návodů, ale většinou byly buď příliš složité, nebo jsem se v nich ztratil. Také bych rád věděl, jestli je potřeba něco nastavit na serveru po instalaci certifikátu, nebo jestli to všechno funguje samo. Co třeba úpravy .htaccess nebo něco takového? A co když mám několik subdomén, musím pro každou z nich získat zvláštní certifikát, nebo stačí jeden certifikát pro všechny? Dále by mě zajímalo, jestli je nějaký způsob, jak otestovat, jestli je certifikát správně nastavený a jestli můžu zjistit jeho platnost a další detaily. Byl bych vděčný za jakékoliv tipy nebo odkazy na tutoriály, které by mi mohly pomoci s tímto procesem. Doufám, že mi někdo z vás dokáže poradit a usnadnit mi tak tuto cestu k zabezpečenému webu.

169 slov
1.7 minut čtení
21. 9. 2022
Ladislav Rybář

Takže, pokud jde o certifikát pro HTTPS, tak první věc je vybrat typ certifikátu. Můžeš zkusit Let's Encrypt, to je zdarma a hodně lidí to používá. Pak si ho prostě musíš nainstalovat na server. Jak na to záleží na tom, co používáš za server (Apache, Nginx apod.).

Po instalaci certifikátu většinou budeš muset upravit konfigurační soubory serveru, aby se SSL povolilo. U Apache to bude něco jako "SSLEngine on" v jeho konfiguračních souborech. Někdy se doporučuje i přesměrovat HTTP na HTTPS pomocí .htaccess.

Pokud máš víc subdomén, můžeš uvažovat o wildcard certifikátu, což pokryje všechny subdomény jedním certifikátem. Jinak pro každou subdoménu budeš potřebovat zvláštní certifikát.

Na testování certifikátu doporučuji použít nástroje jako SSL Labs nebo online validátory, co ti ukážou, jestli je všechno v cajku a jak je certifikát platný. Také si můžeš zkontrolovat expiraci certifikátu, což je důležitý detail.

Kdybys potřeboval konkrétnější návod, najdeš spoustu tutoriálů online podle toho, co přesně potřebuješ. Hlavně se neboj experimentovat, dokud se ti to nepodaří.

160 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Jan Lacina

Získat SSL certifikát je fajn krok. Můžeš si vybrat mezi několika typy – pro většinu webů stačí doménový certifikát (DV), ale pokud plánuješ něco vážnějšího, můžeš vzít i ověřený certifikát (OV) nebo wildcard certifikát, což ti pokryje víc subdomén najednou. Instalace certifikátu závisí na serveru, ale většinou to vypadá tak, že nahraješ certifikát a privátní klíč na server a upravíš konfiguraci (pokud máš Apache, tak v httpd.conf nebo .htaccess). Po instalaci bys měl nastavit přesměrování z HTTP na HTTPS, což se dělá přes .htaccess pomocí pravidel pro přesměrování.

Na testování je fajn použít online nástroje jako SSL Labs, které ti ukážou, jestli je certifikát správně nastavený a jak je na tom s bezpečností. Platnost certifikátu můžeš zkontrolovat přímo ve prohlížeči nebo taky na těch testeřích. Takže hodně štěstí s tím a kdyžtak hledej konkrétní návody podle toho, co máš za server.

141 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Lukáš Drábek
Serverovny.cz/Články/HTTP a HTTPS servery
Společné chyby při konfiguraci HTTPS: Jak se jim vyhnoutObjevte nejčastější chyby, které administrátoři dělají při nastavování HTTPS, a naučte se, jak je efektivně řešit nebo se jim vyhnout.
1000 slov
10 minut čtení
31. 10. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky