Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když mé metriky o paměti ukazují podivné hodnoty?

Co dělat, když mé metriky o paměti ukazují podivné hodnoty?

Nedávno jsem si všiml, že mé metriky o paměti na serverech ukazují fakt divné hodnoty. Na jednom serveru mám najednou vyhlášenou úplně minimální využitelnost paměti, což se mi vůbec nezdá, protože tam běží několik aplikací a procesů, které normálně paměť dost zatěžují. Zatímco na jiném serveru se mi zase zobrazuje úplně přehnané využití RAM, i když jsem si jistý, že tam toho zase tolik neběží. Když jsem se na to podíval detailněji, začal jsem mít strach, že se může jednat o nějaký problém s hardwarem nebo dokonce s konfigurací systému. Mám podezření, že by mohlo jít i o nějaký bug v monitorovací aplikaci nebo v samotném operačním systému. Víte někdo, co by mohlo být příčinou těchto podivných hodnot a jak to zkontrolovat? Jaké nástroje bych měl použít pro diagnostiku paměti a jaké kroky podniknout, abych zjistil, zda je problém skutečně v hardware nebo jenom v přehlednosti dat? Nějaké tipy na analýzu nebo rady ohledně optimalizace paměťových zdrojů by se mi fakt hodily. Děkuju za každou radu!

166 slov
1.7 minut čtení
24. 9. 2024
Renata Adámková

Když vidíš podivný využití paměti, tak prvně zkontroluj, co všechno běží na těch serverech. Můžeš použít třeba htop nebo top pro zobrazení aktuálních procesů a jejich paměťových nároků. Někdy se stane, že nějaká aplikace začne žrát víc RAM, než by měla a ty pak vidíš divný hodnoty.

Další věc - mrkni do logů systému. Můžeš najít něco podezřelého, co by mohlo naznačovat problém s hardwarem nebo i nějaký crash procesů. Pokud máš podezření na monitorovací nástroj, tak zkus jinou aplikaci, třeba Prometheus nebo Grafana, ať vidíš, jestli se data shodují.

Taky ověř, jestli nemáš zapnuté swapování víc než potřebuješ. Swap může ovlivnit vzhled statistik o paměti a někdy to vypadá, že je RAM plná, i když to tak není. Pokud to nepomůže, můžeš provést test paměti pomocí Memtest86, což ti řekne, jestli je paměť zdravá.

Jakmile zjistíš příčinu, můžeš optimalizovat paměťové zdroje tím, že ukončíš nepotřebné procesy nebo zkontroluješ nastavení aplikací. Takže pro začátek si projdi tyhle kroky a uvidíš, co dál.

160 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Andrea Kočová

Když ti metriky o paměti ukazují divné hodnoty, první co bych udělal, je zkontrolovat, jestli monitorovací nástroje jsou vůbec správně nastavené. Někdy se stane, že nějaký bug v aplikaci nebo špatná konfigurace způsobí, že data nejsou přesná. Zkus restartovat monitorovací službu a podívat se na logy, jestli tam nejsou nějaké chyby.

Pak bych doporučil použít nástroje jako top nebo htop pro Linux, abys viděl reálné využití paměti a procesy, které běží. Můžeš taky zkusit vmstat nebo free pro rychlý přehled o paměti. Na Windows bys měl zkusit Task Manager nebo Resource Monitor.

Pokud se ukáže, že metriky stále ukazují blbosti, můžeš mít problém s hardwarem – zkontroluj například memtestem RAM, jestli není něco shnilého. Taky nezapomeň na swap space; pokud je plný, může to hodně ovlivnit výkon a ukazuje to blbý čísla.

Další věc – můžeš si projít aplikace, co na serverech běží a podívat se na jejich využití paměti. Možná tam máš něco, co se chová neefektivně a žere RAM víc, než by mělo. Pokud máš na serveru moc procesů zbytečně zatěžujících paměť, zvaž optimalizaci nebo redukci.

Takže shrnutí: zkontroluj monitorovací nástroje, ověř si reálné využití paměti přes příkazový řádek, otestuj hardware a analyzuj běžící procesy. Držím palce!

197 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
František Zlámal
Serverovny.cz/Články/Agregace monitoringu
Jak nastavit upozornění na základě shromážděných metrik: Případové studieUpozornění na základě metrik jsou klíčová pro efektivní správu serverů. V článku najdete konkrétní příklady, jak tato upozornění správně nastavit a op...
1000 slov
10 minut čtení
7. 9. 2023
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky